Home / TEMA DANA / MESIĆ: U HRVTSKOJ SE ODVIJA FAŠIZACIJA, ŠTAMPAJU SE KNJIGE KOJE SU “ČISTA LAŽ I FALSIFIKUJE SE ISTORIJA!

MESIĆ: U HRVTSKOJ SE ODVIJA FAŠIZACIJA, ŠTAMPAJU SE KNJIGE KOJE SU “ČISTA LAŽ I FALSIFIKUJE SE ISTORIJA!

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić i poslednji ministar spoljnih poslova SFRJ Budimir Lončar ocenili su danas da se u Hrvatsku vraća ustašizacija i pozvali na suprotstavljanje revizionizmu.

Oni su to poručili prilikom polaganja venaca u sinjskom naselju Ruduša, gde je obeležena 78. godišnjica streljanja partizana u Drugom svetskom ratu od strane NDH, prenosi zagrebačka N1 televizija.

Mesić je kazao da se „pred našim očima odvija fašizacija i ustašizacija u Hrvatskoj“.

Kako je rekao, štampaju se knjige koje su “čista laž”, a koje čitaju oni koji po stadionima viču neprihvatljive poruke i koji nisu edukovani jer se već od polaska u školu krivo edukuju tako što se falsifikuje istorija.

On je istakao da je Narodnooslobodilačka borba (NOB) bila važna za stvaranje hrvatske države dodajući da nije bilo “najvećeg organizatora ustanka u bivšoj Jugoslaviji maršala Tita” pitanje je da li bi bilo Hrvatske.

„Koga bi branili naši jučerašnji branitelji da nisu imali šta da brane? Imate ljude koji su ili se..nje ili kukavice i koji ne razumeju o čemu se radi“, rekao je Mesić.

Upitan da kaže – ko bi branio Hrvatsku, Mesić je rekao: “Oni koji su posle pobegli u Argentinu, o kojima naša predsednica kaže da su išli u prostor slobode. Možete misliti, u vreme Perona!”

On je istakao da je poklič “Za dom spremni” ustaški i fašistički pozdrav i dodao da Komisija za suočavanje sa prošlošću godinu dana o tome raspravlja kao da ne razumeju o čemu se radi.

Posljednji šef diplomatije SFRJ Budimir Lončar ocijenio je da je izuzetno važno obilježavanje godišnjice pogibije partizana koje su streljale vlasti NDH, istakavši da taj događaj ukazuje šta je NDH bila.

“To je bila ne samo neofašistička tvorevina, već je bila u najbrutalnijoj funkciji koja guši, ubija i maltretira svoj vlastiti narod, a da ne govorimo o prodaji Dalmacije i ostrva Italiji”, rekao je Lončar.

(Tanjug)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …