Home / TEMA DANA / Generalni sekretar UN: „RIZIK POTPUNE VOJNE EKSALACIJE“ Ambasador Francuske u UN: „SIRIJA STIGLA DO TAČKE BEZ POVRATKA“

Generalni sekretar UN: „RIZIK POTPUNE VOJNE EKSALACIJE“ Ambasador Francuske u UN: „SIRIJA STIGLA DO TAČKE BEZ POVRATKA“

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je rekao da svetu preti rizik „potpune militarne eskalacije“ zbog navodnog hemijskog napada u Siriji, javlja „Independent“.

On je, kako navode, mislio prvenstveno na vojni odgovor predsednika SAD Donalda Trampa.

Govoreći tokom drugog sastanka Saveta bezbednosti UN ove nedelje povodom konflikta u Siriji, Gutereš je napomenuo: „Povećane pretnje i nemogućnost postizanja kompromisa u cilju postizanja mehanizma odgovornosti prete da prerastu u potpunu vojnu eskalaciju“.

Skrenuta je pažnja da je to prevashodno ukoliko svi na koje situacija direktno utiče ne vudu mogli da postignu dogovor o istrazi navoda da se 7. aprila dogodio hemijski napad u sirijskom gradu Dumi u kom je 60 osoba stradalo, a i do 1.000 je bilo povređeno, piše „Independent“.

– U momentu nade, Savet bezbednosti je usvojio rezoluciju za humanitarnu pauzu – rekao je Gutereš doodajući da „nažalost, nikakva slična pauza se zapravo nije dogodila“ i da Sirijsci nastavljaju da budu suočeni sa hororom.

„Bliski istok u haosu, postao pretnja miru“

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je danas da je Bliski istok danas u takvom „haosu“ da je postao pretnja međunarodnom miru i bezbednosti, a da Sirija „predstavlja najozbiljniju pretnju“.

Gutereš obratio se danas Savetu bezbednosti svetske organizacije povodom situacije u Siriji i pozvao sve zemlje da „deluju odgovorno u ovim opasnim okolnostima“.

– Rastuće tenzije i nemogućnost postizanja kompromisa u uspostavljanju mehanizma odgovornosti prete da dovedu do vojne eskalacije punih razmera – rekao je Gutereš u obraćanju 15-članom Savetu, prenosi Rojters.

Prvi čovek svetske organizacije istakao je da je Bliski istok „u opasnosti“ i da je postao pretnja po globalni mir, na čelu sa Sirijom, istovremeno upozoravajući na povratak hladnog rata. On je pomenuo palestincko-izraelski spor, a dodao je i da su podele među sunitima i šiitima vidljive od Persijskog zaliva do Mediterana. Ipak, Gutereš je istakao da je Sirija danas najozbiljnija kriza i da „ne postoji vojno rešenje za taj konflikt“.

SB UN sazvao je za danas, na zahtev Rusije, još jedan hitan sastanak čija je tema pretnja međunarodnom miru zbog mogućih vazdušnih napada SAD i saveznika na Siriju. Rusija je, uz podršku Kine i Bolivije, zatražila da se generalni sekretar UN obrati Savetu bezbednosti.

„Hladni rat se vratio“

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš apelovao je na sve zemlje povodom krize u Siriji da „deluju odgovorno u ovim opasnim okolnostima“.

U obraćanju Savetu bezbednosti UN povodom Sirije Gutereš je rekao da povećanje tenzija i nemogućnost postizanja kompromisa u utvrđivanju odgovornosti preti da rezultira opštom vojnom akcijom. On kaže da je prvi tim međunarodnih istražioca za hemijsko oružje stigao u Siriju, a bi drugi trebalo da dođe danas ili sutra.

Gutereš je rekao da se vratio hladni rat, ali u mnogo jačem obliku, upozorivši na opasnosti od eskalacije situacije po pitanju Sirije, prenosi Bi-Bi-Si.

– Hladni rat se vratio, ali mnogo jači i drugačiji. Mehanizmi i sistemi upravljanja rizicima koji su postojali u prošlosti više nisu tu – rekao je Gutereš.

Ambasador Francuske u UN Fransoa Delatre izjavio je danas da odluka sirijske vlade da ponovo upotrebi hemijsko oružje znači da su došli do „tačke bez povratka“, ističući da svet mora da pruži „snažan, jedinstven i odlučan odgovor“.

– Odlučivši da ponovo upotrebi hemijsko oružje… Režim je stigao do tačke bez povratka. Francuska će preuzeti svoju odgovornost da se okonča nedopustiva pretnja našoj kolektivnoj bezbednosti – rekao je Delatre na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN posevećenoj Siriji, prenosi Rojters.

SB UN sazvao je za danas, na zahtev Rusije, još jedan hitan sastanak čija je tema pretnja međunarodnom miru zbog mogućih vazdušnih napada SAD i saveznika na Siriju.

Check Also

RUSKE TRUPE U KAZAHSTANU ZA SAT VREMENA NEUTRALISALE NEKOLIKO STOTINA OBUČENIH MILITANATA

Ruske trupe koje su stigle u Kazahstan uspešno su izvele operaciju eliminisanja nekoliko stotina militanata …