Home / TEMA DANA / Goati o reformama u Srbiji: Vikalo se ‘O-ruk’, ali kamen je ostao bez pokušaja da se podigne!

Goati o reformama u Srbiji: Vikalo se ‘O-ruk’, ali kamen je ostao bez pokušaja da se podigne!

Borba protiv korupcije u Srbiji i dalje se odvija na institucionalnom planu, uz donošenje mnoštva zakona, dok se na polju ekonomije nastavlja „hod po žici“ i odlaže početak bolnih reformi i stezanja kaiša, ocenio je direktor Transparentnosti Srbija Vladimir Goati.

goati
„Nekoliko puta u proteklih šest meseci vikalo se: ‘O-ruk’, ali kamen je ostao bez pokušaja da se podigne“, rekao je Goati i dodao da su poplave, godišnji odmori pa čak i Svetsko prvenstvo u košarci uvek u medijima rezultirali nekim krupnim naslovom koji je zaklonio problemtiku standarda koji „nije osetio udare koji treba da nas izvedu iz tunela“.

Goati je ukazao da, iako se mnogo licitiralo o brojkama, Vlada Srbije još nije uspela ni da utvrdi broj zaposlenih u državnoj upravi, kao ni broj agencija.

Povodom nedavnih zamerki koje je izneo ministar pravde Nikola Selaković na rezultate rada antikorupcijskih tela, programski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić je rekao da je još prilikom pisanja antikorupcijske strategije napravljena konfuzija oko toga ko će pratiti njeno sprovođenje.

On je, međutim, ocenio da je neprimereno da Vlada Srbije obavlja koordinaciju rada nezavisnih državnih organa ili drugih grana vlasti poput pravosuđa i dodao da, umesto toga, ima dosta pogrešno postavljenih rešenja u zakonima koje je moguće poboljšati.

Nenadić je detaljno analizirao pojedine delova zakona o javnim preduzećima, o zaštiti uzbunjivača i o finansiranju političkih aktivnosti i izneo zamerke te nevladine organizacije.

Finansijski direktor Transparentnosti Danilo Pejović najavio je da će ta nevladina organizacija sprovesti, u okviru projekta, kontrolu javnih nabavki koje se obavljaju u procesu sanacija posledica poplava koje su ranije ove godine pogodile Srbiju.

On je pojasnio da će se, kao predmet kontrole, pre svega naći poslovi obnove puteva, pruga i površinskih kopova a da će Transparentnost pratiti i objavljivati kako dolaze i odlaze sredstva za te namene, kako se biraju izvođači, kako oni izvode radove i kako im se za to plaća.

(Beta)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …