Home / U FOKUSU / Alarmantna netrpeljivost i mržnja u Nemačkoj- Jevrejske škole i vrtići pod stalnom policijskom kontrolom!

Alarmantna netrpeljivost i mržnja u Nemačkoj- Jevrejske škole i vrtići pod stalnom policijskom kontrolom!

Uoči 70. godišnjice pobede nad nacizmom, umesto slavljenja izraelsko-nemačkog pomirenja, kancelarka Angela Merkel je, suočena sa rastućom netrpeljivošću Nemaca prema Jevrejima, u nedelju iz Berlina pozivala na odlučnu borbu protiv antisemitizma.

nacisti- jevreji

Nadomak Rahjstaga, nedaleko od spomenika Jevrejima stradalim u Holokaustu, kancelarka je izražavala želju da se Jevreji u Nemačkoj osećaju sigurno. Okupilo se samo 6.000, kazu u nemačkim medijima.

Posle tragedije u Drugom svetskom ratu i zločina fašističke Nemačke nad Jevrejima, nemački političari su intenzivno radili na pomirenju. Posle pokojnog nemačkog predsednika Johanesa Raua, prvog nemačkog političara koji je na nemačkom jeziku održao govor u Knesetu, kancelarka Merkel, veliki prijatelj Izraelaca, bila je prva od šefova vlade u Berlinu koja je govorila u Knesetu povodom 60. godišnjice osnivanja Izraela.

Stiglo se dotle da je svih 10 jevrejskih škola i 20 vrtića u Nemačkoj pod stalnom policijskom kontrolom. Policija non-stop čuva i oko 60 jevrejskih objekata u Berlinu, dok štampa piše o antisemitiskim napadima na internetu, u muzici, sportu…

Nezavisno od napora političara, međutim, netrpeljivost prema Jevrejima poslednjih godina raste. Brojni nemački političari ovog leta su apelovali protiv antisemitizma, da bi sada bio organizovan i skupu pod nazivom „Digni glas. Nikada više mržnja prema Jevrejima“. Pred više hiljada ljudi, uključujući i predsednika Joahima Gauka, Angela Merkel je napade na ljude samo zato što su Jevreji nazvala „velikim skandalom“…

Predsednik Centralnog saveta Jevreja Diter Garauman svedočio je, međutim, na istom skupu o „užasnom talasu mržnje prema Jevrejima“, o antisemitskim parolama na nemačkim ulicama poslednjih decenija. Istakao je da ga posebno ljute pokušaji da se uvrede pravdaju ratom u pojasu Gaze.

Mržnja prema Jevrejima u Nemačkoj seže od pre ovogodišnjih sukoba u pojasu Gaze. Avgusta 2012. godine u Berlinu je, dok je šetao sa sedmogodišnjom kćerkom, napadnut rabin Danijel Alter. U oktobru 2013. su jevrejska groblja u Lajpcigu i Bad Berleburgu ispisana simbolima desničara. Tabliod „Bild“ piše da su sinagoge na udaru ekstremista, kao i drugi jevrejski objekti, na kojima se ispisuje: „Hajl Hitler!“

(D. Savić, Novosti)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …