Home / TEMA DANA / HARADINAJ SPREMA ESKALACIJU SUKOBA A IZA SVEGA SE KRIJE ZLOĆUDAN PLAN

HARADINAJ SPREMA ESKALACIJU SUKOBA A IZA SVEGA SE KRIJE ZLOĆUDAN PLAN

Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj svakodnevno provocira vlast u Beogradu. Nakon što je izjavio da se Srbija ne bi usudila da pošalje svoju vojsku na Kosovo i da bi ih u tom slučaju Amerika branila, stigla je i nova pretnja.

Haradinaj koji svojim potezima diže tenzije i, čini se, postavlja temelje za eskalaciju sukoba, rekao je danas da Priština, pored taksi od 100 odsto na proizvode iz Srbije, može preduzeti još gore korake.

– Videćete kakve, kada se budu dogodile – naveo je on, ali nije precizirao o kakvim je akcijama je reč.

Ne prođe ni dan da Haradinaj ili neko drugi od predstavnika vlasti u Prištini ne uputi provokacije ili pretnje Beogradu. To ne iznenađuje budući da do sada nije usledila nijedna adekvatna reakcija međunarodne zajednice.

– Srbija nema hrabrosti da pošalje svoju vojsku na Kosovo. Dovoljan bi bio samo jedan američki vojnik. SAD će nas u takvim situacijama podržati – kazao je Haradinaj u intervjuu za prištinski sajt Insajderi.

On je istakao i da će se formiranje kosovske vojske dogoditi, uprkos tome što je priznao da postoje neke zemlje, članice NATO, koje se tome protive.

Haradinaj je rekao da su SAD kategorički za uspostavljanje vojske Kosova, i da je uveren da će se sa tom podrškom njeno formiranje i dogoditi.

Izjava srpske premijerke Ane Brnabić da bi i Srbija mogla da pokrene svoju vojsku za Haradinaja nije zabrinjavajuća. On je rekao da se Srbija na to ne bi usudila, „a čak i ako se to dogodi, Kosovo će štititi Amerikanci“.

Predsednik Srbije odgovara da je Haradinaj u pravu i da će SAD, šta god da se desi, biti na njihovoj strani, bez obzira koliko Priština kršila međunarodno pravo.

– Krajnje je vreme da se pomirimo s tim – ističe Vučić.

On kaže i da je odavno jasno da SAD stoje iza Albanaca i da oni ništa nikada nisu radili sami.

– Bilo je jasno da iza svega stoje SAD. Nije velika tajna bila, i ne moramo otvoreno uvek to da kažemo. Oni imaju još saveznika u Evropi. Zato moramo da se preorijentišemo na fabrike, budućnost, da pobeđujemo pameću – rekao je predsednik Srbije, i istakao – da pobedimo vojno SAD, nemojte ni da pomislite.

On je podsetio da smo jednom to pokušavali, i da nismo uspeli.

– Srbija je tada bila napadnuta i dobro znamo šta mislimo o agresiji. Dajte da sačuvamo ljude, da imamo više beba – podvukao je Vučić.

On je dodao da ne zna kakve će sve poruke dalje da šalju, i da zbog toga moramo da bežimo od bilo kakvih problema, jer znamo da neće mnogo da brinu ako nas udare na bilo koji način.

– To su dokazali više puta. Zato je na nama da sačuvamo mir, naše stanovništvo i vitalne interese. Da budemo bahati i silni nad Amerikancima bilo bi smešno. Suviše smo mali. Njihova ekonomija je 21 bilion dolara – ukazao je on.

Vučić je rekao da „ni najmanje nije srećan” ni zbog izjave američkog ambasadora u Prištini po pitanju formiranja kosovske vojske.

– Moje pitanje bi njemu bilo – gde to piše u vezi s vojskom, a on bi odgovorio da nigde ne piše, i da ga nije briga, jer su oni priznali Kosovo. Oni se ponašaju po pravilu sile jačeg, a ne međunarodnog prava – rekao je Vučić.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da ako na ovakve tvrdnje Haradinaja SAD ne budu jasno rekle da ne podržavaju takve ratnohuškačke stavove, odnosno sve međunarodne potpisane aranžmane koji onemogućavaju jednostrano osnivanje vojske Kosova, u tom slučaju, SAD će potvrditi da je Haradinaj u pravu i da mi nemao problem s albanskim ekstremistima, već sa politikom Bele kuće.

– U tom slučaju stoji sve što je rekao Haradinaj, ali je onda agresor Amerika – zaključuje Anđelković.

Vojska tek nakon 10 godina

Vojska Kosova neće biti formirana u decembru, kako su najavljivale vlasti u Prištini, rečeno je nedavno u sedištu NATO-a u Briselu, gde naglašavaju da će proces transformacije BSK u vojsku trajati 10 godina.

– Mislim da vojska Kosova neće biti formirana u decembru. Postoje tri zakona koja su trenutno u zakonodavnom procesu. Postoji očekivanje da će oni krajem meseca biti usvojeni.

Tada će početi tranzicioni proces od deset godina da bi se transformisale Kosovske bezbednosne snage.

Nema govora da oni postanu vojska kada se usvoje zakoni, to je dug proces – rekao je zvaničnik NATO na brifingu pre početka sastanka ministara spsljnih poslova Zapadnog Balkana, u okviru konferencije Alijanse u Briselu održane ove nedelje.

Check Also

ĐORĐEVIĆ: VUČIĆ POTPISAO 48 SPORAZUMA SA TZV. KOSOVOM- NEKA IH POKAŽE JAVNO AKO SME

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević oštro je kritikovao izjave direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju …