Home / TEMA DANA / HRVATSKA ŠALJE VOJSKU NA MIGRANTE!? SPREMAJU HAOS NA GRANICI SA SRBIJOM

HRVATSKA ŠALJE VOJSKU NA MIGRANTE!? SPREMAJU HAOS NA GRANICI SA SRBIJOM

Hrvatska vojska (HV) spremna je pomoći policiji u zaštiti hrvatskih granica, usled najave novog migrantskog talasa i kritične situacije koja se događa na grčko-turskoj granici, izjavio je ministar obrane Hrvatske Damir Krstičević.

– HV je spremna pomoći našoj policiji ako bude potrebe, ako su nove okolnosti, naš je zadatak da granica bude sigurna i da štitimo naše nacionalne interese. Naložio sam načelniku Generalštaba da pripremi sve potrebne planove, mi smo spremni – rekao je Krstičević novinarima na svečanosti povodom imenovanja Roberta Hranja za novog načelnika Generalštaba OS RH.

Vojska ima operativne planove za pomoć policiji u zaštiti granica

Komentarišući ocenu predsednika Republike Zorana Milanovića da procedure za postupanje s migrantima na granici nisu dorečene, poručio je da će se to ispraviti.

– HV dosad nije zajedno s policijom osiguravao granice, osim za vreme rata. Oko toga ima dosta pravila i procedura, ali ako bude potrebe, uz razgovor i komunikaciju sve potrebno će se uraditi – naglasio je Krstičević.

– Uvek ćemo u postupanju voditi računa da pazimo na sigurnost hrvatskih vojnika i svih drugih, prema tome i migranata. Znamo se mi ponašati prema pravilima – kazao je.

Načelnik generalštaba OS RH viceadmiral Robert Hranj potvrdio je da vojska već duže vremena ima operativne planove u slučaju da treba pomoći policiji u zaštiti hrvatskih granica.

– U skladu sa sadašnjim zakonskim odredbama, HV može pomoći hrvatskoj policiji kada MUP to zatraži i kada dobijemo odgovarajuće naredbe o potpornoj ulozi – rekao je Hranj.

Pojasnio je da potporna uloga vojske može biti vrlo široka – od logistike, prehrane i prevoza do medicinske pomoći, a moglo bi se angažovati oko 2.500 vojnika.

No treba dodatno doraditi odluku hoće li se vojnicima davati određena ovlašćenja jer vojnici nemaju policijska ovlašćenja.

– Nemaju ovlašćenja postupanja prema civilima u doba mira. To je isključiva nadležnost i oblast policije – napominje Hranj.

Krstičević je takođe ocenio da je saradnja s predsednikom Milanovićem dobra.

– Imamo odgovornost za jačanje HV-a, tako da mogu biti zadovoljan – rekao je.

Check Also

UDARNO! „RIO TINTO SU KOLONIZATORI I NEMAN KOJA RUŠI DRŽAVE- ALI IZA PROTESTA STOJE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE!“

Komentarišući tenzije izazvane subotnjim blokadama širom zemlje, reditelj Emir Kusturica ističe da se Rio Tinto …