Home / TEMA DANA / IDEOLOG AMERIČKE „DUBOKE DRŽVE“: Sjedinjene Države preživljavaju najopasniji momenat u savremenoj istoriji.. Evo šta se sprema i Evropi…

IDEOLOG AMERIČKE „DUBOKE DRŽVE“: Sjedinjene Države preživljavaju najopasniji momenat u savremenoj istoriji.. Evo šta se sprema i Evropi…

Bivši visoki američki diplomata, jedan od teoretičara spoljne politike SAD – Ričard Has – izjavio je da Sjedinjene Države preživljavaju najopasniji momenat u svojoj savremenoj istoriji.

Svoju poziciju, koja na neki način uključuje alarmno zvono, Has je razjasnio ovako:

„Donald Tramp sada je spreman da vodi rat na tri fronta: politički – protiv specijalnog tužioca Boba Mulera, ekonomski – protiv Kine i drugih trgovinskih partnera, i pravi rat – protiv Irana ili Severne Koreje. Da, ovo je najopasniji momenat u savremenoj američkoj istoriji. I, u značajnoj meri smo ga izazvali mi sami, a ne neki spoljni događaji“.

Ranije je Has u svom članku – „Kuda ići. Perestrojka američke spoljne politike“, objavljenom u Foreign Affairs napisao da je Vašingtonu potrebna „zajednička strategija, koja neće biti povoljna i za SAD i za njihove saveznike“.

Sjedinjene Države – uveren je Has – treba da povrate ulogu „odgovornog akcionara“ u svetskim poslovima i da se ne izoluju od problema:

„Ne smemo odustajati od programa međunarodne pomoći ni od borbe protiv klimatskih promena. Nepredvidljivost u spoljnoj politici dobra je kao taktika, ali nije kao strategija. Svetski poredak, koji je formiran nakon Drugog svetskog rata, možemo remontovati, ali ne smemo potpuno rasturati. Ne smemo gubiti iz vida koliko je taj poredak omogućio pogodnosti Sjedinjenim Državama“.

Has je od 2003-će godine na čelu uticajnog Saveta za međunarodne odnose, a pre toga je bio u Stejt departmanu direktor sektora i savetnik državnog sekretara Kolina Pauela. Smatra se jednim od dvojice (zajedno sa Henrijem Kisindžerom) najuticajnijih teoretičara američke spoljne politike.

On je i jedan od dirigenata poteza koji treba da obezbede večitu dominaciju SAD nad svetom.

Zbog svega, od značaja je -ne samo za Amerikance – što Has kritikuje glavnu Trampovu parolu „Amerika iznad svega“. I to ovako:

„Ta parola daje pravo svim zemljama da sebe stave na prvo mesto. I da ne brinu o američkim interesima, već samo o svojim“.

Has, inače, sugeriše da se Vašington i u Aziji i u Evropi vrati „staroj politici“. I upozorava: „Evropska unija nije idealna, ali će njen raspad stvoriti probleme Americi. Zato u Evropi ne treba podržavati nikoga ko je protiv EU“.

Has predlaže da se sa Rusijom sarađuje samo povodom Sirije i da se antiruske sankcije ne skidaju.

On opominje: „Sa Iranom treba poboljšavati odnose, a sa Turskom prijateljstva više neće biti“.

Check Also

DRAGAŠ UPUTIO HITAN APEL NARODU: DIŽITE NOVAC IZ BANKE- STIŽE MASOVNI BANKROT U CELOM SVETU! (VIDEO)

Gost medijske kuće „Srbin.info-Centar”, u emisiji „Intervju” koju uređuje i vodi Dejan Petar Zlatanović, bio …