Home / TEMA DANA / IMA LI HAARP VEZE SA OVIM? Satelitki snimak NASE ciklona „Ines“ iznad Srbije koji će trajati danima kao i ciklon „Tamara“ u majskim poplavama!

IMA LI HAARP VEZE SA OVIM? Satelitki snimak NASE ciklona „Ines“ iznad Srbije koji će trajati danima kao i ciklon „Tamara“ u majskim poplavama!

Na satelitskom snimku NASE čitavo Balkansko poluostrvo prekriveno je gustim snežnim oblacima a, meteorolozi najavljuju da će se ovaj ledeni talas zadržati danima.

ciklon

Meteorolozi za vreme narednih dana krive ledeni talas – ciklon koji je okovao veći deo Evrope snegom i ledom stiže a do nas je stigao preko južnog Jadrana.

Ledeni talas je rano jutros doneo snežne apdavide u celu Srbiju, pa su se tako zabeleli Beograd, Vojvodina, Užice, Moravički okrug i sever Kosova.

U Srbiji će sutra biti pretežno oblačno, vetrovito i hladno, mestimično sa snegom uz dalje povećanje visine snežnog pokrivaca i stvaranje snežnih nanosa narocito u planinskim predelima, saopštio je Republički hidro-meteorološki zavod.

Prema izgledima vremena za sedam dana, u Srbiji će biti hladno sa umerenim i jakim jutarnjim mrazem i dnevnom temperaturom ispod nula stepeni (ledeni dani).

– Najverovatnije će biti oko nula stepeni, uz jutarnje mrazeve. Za Božić se ne očekuje sneg, osim što će se pokrivač zadržati u planinskim predelima – rekao je za „Blic“ Časlav Stanojević, meteorolog. (KLIKNITE NA OBELEŽENI DEO TEKSTA I PROČITAJTE O HAARPU U SRBIJI I VEŠTAČKI IZAZVANIM POPLAVANA)

Gorska služba spasavanja: Izbegavajte alkohol i budite oprezni na putu

Gorska služba spasavanja Srbije uputila je danas savete koji mogu da pomognu s obzirom na najavljene niske temperature i snežne padavine, navodeći da građani ne bi trebalo da konzumiraju alkohol te da je slojevita tanja garderoba toplija od jednostrukih debelih stvari.

Zavejan Novi Sad

snezna oluja zima sneg

Među savetima koji mogu da i te kako pomognu kada temperatura ode u „duboki“ minus, a nađemo se daleko od civilizacije je i objašnjenje da alkohol širi krvne sudove i samo daje utisak da vam je toplije, a zbog pojačane periferne cirkulacije hladna krv iz ruku i nogu će pre ohladiti celo telo, pa će pothlađenje – i smrzavanje – nastupiti mnogo ranije nego da se nije pio alkohol.

Kako je navedeno, ne treba trljati smrzute ruke i noge snegom ili bilo čime drugim, stavljati u vruću vodu, na vruće mesto jer će u protivnom doći do oštećenja kože.

Iz Gorske službe su posavetovali građane i da ako su u vozilu ne bi trebalo da ga napuštate, jer su unutra zaštićeni od vetra i uvek je lakše pronaći zavejano vozilo nego čoveka koji je pao u smet.

Podrazumeva se da na put kolima nikako ne treba kretati bez zimske opreme, lopate, sveće-upalčača, vode, hrane i ćebeta i naravno, punog rezervoara.

Morate se voditi računa i da je auspuh slobodan dok radi motor, a kola miruju, da ne bi došlo do gušenja ugljen monoksidom iz izduvnih gasova.

Check Also

MENTORI KOSOVSKE NEZAVISNOSTI GURAJU RADIKALIZACIJU- I OVO NIJE KRAJ!

Najnovije zaoštravanje situacije na severu Kosova pokazuje da se onaj ko je odlučio da istera …