Home / TEMA DANA / IMAMO ISTORIJSKU ŠANSU DA POBOLJŠAMO ODNOSE SA SAD: Nekadašnji američki diplomata otkriva šta Srbija treba konkretno da uradi (VIDEO)

IMAMO ISTORIJSKU ŠANSU DA POBOLJŠAMO ODNOSE SA SAD: Nekadašnji američki diplomata otkriva šta Srbija treba konkretno da uradi (VIDEO)

Prema rečima Kamerona Mantera, predsednika „Ist Vest“ instituta i bivšeg ambasador SAD, Srbija i Amerika imaju istorijsku šansu da unaprede svoje odnose i učvrste prijateljstvo.

Koje to specijalne veze spajaju dve države, kako se osećao u trenutku kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, ali i koji koraci bi trebalo da budu napravljeni od strane dve Vlade, građana, različitih društvenih organizacija i biznisa kako bi se poboljšali odnosi Srbije i SAD, otkrio je u intervjuu.

– Amerika ima bogatu istoriju i jake prijateljske veze sa zemljama koje su se posle Prvog svetskog rata razvile iz nekog raspalog carstva, kao što je to bio slučaj sa Čehoslovačkom, pa i sa Srbijom. Činjenica da je mnogo ljudi iz Srbije pre rata migriralo u Ameriku čini tu povezanost još dubljom i nadamo se da ćemo na tim temeljima graditi bolje odnose u budućnosti – izjavio je on.

U vreme dok je obavljao dužnost ambasadora SAD, Kosovo je proglasilo nezavisnost, a Amerika među prvima priznala ovaj protivustavni čin zbog čeha smatra da je to bilo izuzetno težak period za obe strane i da odnosi između dve zemlje tada jesu narušeni.

– Odnosi jesu bili narušeni, ali verujem da su oni sada mnogo bolji i da će tek biti u budućnosti. Ono što me uverava u to je moje iskustvo iz tog perioda. U vreme priznavanja nezavisnosti Kosova, meni je bilo zabranjeno da razgovaram sa zvaničnicima iz Vlade, pa sam imao priliku da putujem i razgovaram sa ljudima širom zemlje, što mi je omogućilo da upoznam ljude u tom teškom trenutku i uverim se da ćemo u budućnosti poboljšati odnose i učvrstiti prijateljske veze – smatra Mantera.

Kada su odnosi Srbije i SAD u pitanju, bivši američki diplomata smatra da je velika odgovornost na Vladi Srbije, ali i na narodu.

– Mi moramo videti koji su to zajednički interesi dve zemlje. Imamo geostrategijsko pitanje koje nam je izuzetno važno, potom evropski put Srbije, pitanje ekonomskog razvoja i saradnje u oblastima energetike, trgovine i zapošljavanja. To su stvari koje su svima bitne – zaključio je.

Na kraju je dodao da će biti potrebno vremena i rada, zbog problema iz prošlosti, ali da je uveren kako „nas čeka svetla budućnost“.

Pogledajte video:

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …