Home / TEMA DANA / IPAK ĆE VELIKE SILE ODLUČIVATI: Konačno rešenje kosovskog čvora će biti na „Dejtonu 2“!?

IPAK ĆE VELIKE SILE ODLUČIVATI: Konačno rešenje kosovskog čvora će biti na „Dejtonu 2“!?

Međunarodna konferencija na kojoj bi se postiglo konačno rešenje za kosovsko pitanja mogla bi da bude jedini izlaz iz situacije u kojoj su se našli Beograd i Priština posle više od sedam godina pregovora pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Kako u briselskom dijalogu na vidiku nema prihvatljivog ishoda za obe strane, za pregovarački sto bi moglo da sedne više velikih sila, ne bi li se ovaj proces okončao dogovorom.

Ministar Rasim Ljajić koji je još prošle godine predlagao međunarodnu konferenciju, kaže nam da i dalje misli da je takav skup uz učešće najznačajnijih zemalja nužan u finalnoj fazi pregovora oko rešenja kosovskog pitanja.

– Pre toga je neophodno izbalansirati pritisak EU i SAD, pre svega, koji je dosad uglavnom bio fokusiran na Beograd. Odsustvo političke volje za kompromis od strane Prištine iziskuje i nešto drugačiji pristup međunarodne zajednice koja treba da šalje jasnu poruku da ne može biti trajnog i održivog rešenja ako jedna strana dobije sve, a druga ništa. Smatram da sui generis rešenje može da se nađe na konferenciji tipa „Dejton 2“.

Ideju o međunarodnoj konferenciji za KiM zastupao je još 2011. profesor Dragoljub Mićunović (DS), smatrajući da je to jedini način da se reši problem Kosova. Po njegovom mišljenju, na takvom skupu treba da budu zastupljeni i Srbi i Albanci, kao i članice SB UN, koje će stati iza usaglašenog ugovora.

Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije kaže da u ovom formatu u kom je EU posrednik u dijalogu evidentno neće doći do konačnog rešenja i da je dugoročno gledano moguće da se ovo pitanje vrati pod okrilje UN.

– Nije isključena neka međunarodna konferencija koja bi se vodila u okviru Rezolucije 1244, koju će inicirati SB UN i na kojoj će učestvovati stalne članice ovog tela. SAD i drugi sponzori kosovske nezavisnosti svakako bi u prvi mah bili protiv takvog okvira, ali ako se bude videlo da pod okriljem EU nema rezultata, i dođe do privremenog prekida pregovora, što nije nerealno, ovakva inicijativa će se pokazati kao jedini izlaz – smatra Gajić.

ISTI FORMAT UZ LOBIRANJE

Ukoliko se ide na brzo rešavanje kosovskog pitanja, što je trenutno utisak, verujem da se format pregovora do kraja neće menjati. Ali, to ne znači da oko pronalaženja rešenja neće biti angažovanja i lobiranja uticajnih država poput SAD, Rusije ili Nemačke, koje su i dosad, svaka na svoj način, „nadgledale“ ovaj proces – kaže nam Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku.

Takođe, ukoliko se Beograd i Priština dogovore oko neke opcije, kako smatra naša sagovornica, nju će morati da potvrde ključne zemlje zbog uticaja takvog rešenja na druge teme koje se tiču interesa tih država. Ta potvrda, međutim, neće biti za nekim stolom za kojim će svi sedeti, već kroz izražavanje podrške.

PORUKA DIREKTORA KANCELARIJE ZA KiM MARKA ĐURIĆA VLADICI TEODOSIJU- „NISU PRAVEDNE NI ISTINITE VAŠE REČI“

Ne želim da prećutim Vašu javno izrečenu netačnu tvrdnju da je predsednik moje države – Srbije, rečju ili delom zastrašio naš narod na KiM. Takve reči nisu ni pravedne ni istinite – poručio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić u otvorenom pismu episkopu raško-prizrenskom Teodosiju.

Đurić kaže da je razloga za brigu „i bez ovakvih reči mnogo“:

– Zato se i čudim Vašim rečima, ako ih je Sava Janjić verodostojno preneo. Upravo je iguman Janjić širio lažne tvrdnje o monstruoznom scenariju, navodno dogovorenom između Beograda i Prištine.

Direktor Kancelarije za KiM je kazao da je za Vučića Kosovo Srbija i da je on to mnogo puta ponovio najmoćnijim ljudima u svetu:

– Branim Vaše pravo na politički stav, ali ne mislim da je dobro da se svakodnevnom kampanjom pojedinaca u Eparhiji narušava narodno jedinstvo i poverenje u državu. Nećemo biti jači u borbi za sudbinu našeg naroda, ako u nju ulazimo unapred obeleženi žigom izdaje i „ohrabreni“ Lazarevim kletvama.

Đurić je naveo i da Srbi na KiM imaju jednu majku, Srbiju, koja plaća i pomaže rad Teodosijeve eparhije, „svakog našeg sela i opstanak skoro svakog našeg doma na KiM“.

Janjić je na „Fejsbuku“ postavio link ka Teodosijevom govoru, u kojem se on, između ostalog, zahvalio predsedniku što se setio svetinja na KiM i dodao:

– Ali hoću da kažem: ne hvala, za reči koje upućuje ovih dana Srbima na KiM. To nisu reči nade, ni reči hrišćanina, one nisu dostojne onoga koji je na čelu ovog naroda.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …