Home / TEMA DANA / „Postoje 3 osnovna cilja kada je reč o Kosovu…“
Foto: Tanjug

„Postoje 3 osnovna cilja kada je reč o Kosovu…“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao za RTS da su osnovni ciljevi da se na KiM očuvaju mir i stabilnost, da se zaštite državni interesi i da se osuguraju imovinska prava našeg naroda. Ako bude sporazuma, imaćemo više nego danas, poručio je predsednik.

Aleksandar Vučić je, gostujući u Dnevniku RTS-a istakao da su mir i stabilnost prvi cilj.

Kako je rekao, bitno je da se obezbedi budućnost za decu, što je bolje nego da se prave greške kao ranije kada smo srčano ulazili i bili pobeđeni jer nismo dobro izračunali snagu svih onih koji bi mogli biti protiv nas.

Kao drugi cilj, Vučić je istakao očuvanje državnih interesa, da se zaštite imovinski i svi drugi interesi Srbije. Predsednik je rekao da je to najteži deo.

Treći cilj je, rekao je Vučić, očuvanje prava naših ljudi i naroda na KiM.

Predsednik je istakao da je potrebno obezbediti bezbednost ljudi, da se obezbedi da deca nesmetano idu u škole i bioskope i da se druže sa vršnjacima.

Predsednik je rekao da je potrebno govoriti istinu.

Naveo je da definicija države sastoji tri elementa, teritoriju, stanovništvo i vojsku i policiju. Od ta tri elementa, rekao je, samo u pojedinim delovima na Kosmetu imamo stanovništvo i ništa više.

– Imamo definisanu teritoriju od strane zapadnih sila i faktički definisanu teritoriju na terenu koja je protiv nas. Granice na Jarinju i Brnjaku postavljene su konačno 2011. godine – rekao je predsednik i dodao da ih mi danas nazivamo administrativnim prelazima, pošto to ne priznajemo, ali da ne možemo da uđem na KiM, osim tajnim kanalima, a da ne pređemo tu granicu.

Kako kaže, sa svim eventualnim predlozima će izaći pred građane i reći šta je urađeno.

Vučić je poručio da će u slučaju sporazuma sa Prištinom Srbija će imati više nego što sada ima.

Na pitanje kakav mu je stav posle izjave kancelarke Angele Merkel da nema promene granica on je rekao da su nas i Nemačka i SAD „razgraničili“ onog časa kada su 2008. godine priznale nezavisnost Kosova.

– “Zato kad kažu da su protiv razgraničenja to znači da su protiv promene granica koje su uspostavili na našu štetu” – rekao je Vučić i dodao da ga mnogi napadaju, pogotovu nu Srbiji, upravo zato jer ne prihvata takve granice.

On je istakao da nam Merkel nije protivnik i da ne treba da zaboravimo šta je učinila za Srbiju u vreme migrantske krize te koliko su i nemačke investicije doprinele tome da imamo rast od 4,4 odsto.

On se osvrnuo na činjenicu da je mnogima zasmetalo pismo gradonačelnika 10 srpskih opština sa KiM. Podsetio je da su zbog drugačijeg mišljenja tražili njegovo hapšenje, a da se Miloradu Dodiku zabrani ulazak u Srbiju, ali im smeta pismo gradonačelnika.

– Ja svu energiju ulažem da dobijemo za svakog Srbina na KiM nešt – rekao je Vučić i zato, kako je primetio, i Tači kaže da mu je teško da razgovara sa njim.

Na pitanje o idejama da se očuva sever u sastavu Srbije, on je rekao da je to terotrija značajna i po veličini i po strateškom položaju, da su tu Gazivoide, Balać, i Trepča, a da su od svega važniji životi ljudi.

Ali to ne znači, da je sever Kosova važnji od kosovskog pomoravlja, rekao je Vučić i istakao:Za svakog našeg čoverka na Kim ćemo da se borimo.”

Vučić je najavio da će 9. septembra otputovati na Kosovo, gde će izneti detalje plana za južnu srpsku pokrajinu.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …