Home / TEMA DANA / IRAN NAPAO AMERIČKU VOJSKU U IRAKU, ISPALJENO VIŠE OD 30 RAKETA- POGINULO 80 OSOBA I UNIŠTENO NEKOLIKO AMERIČKIH AVIONA (VIDEO)

IRAN NAPAO AMERIČKU VOJSKU U IRAKU, ISPALJENO VIŠE OD 30 RAKETA- POGINULO 80 OSOBA I UNIŠTENO NEKOLIKO AMERIČKIH AVIONA (VIDEO)

Iranska vojska je 8. januara izvela raketni napad na američke objekte u Iraku. Čuvari islamske revolucije (elitni odred iranske vojske) nazvao je ovu operaciju „Mučenik Sulejmani“. Neki mediji javljaju da je tom prilikom naneta velika materijalna šteta — uništeno je nekoliko aviona.

Šta se desilo?

Zvanični predstavnik Pentagona Džonatan Hofman je izjavio da je sinoć oko 23 časa i 30 minuta po srednjeevropskom vremenu Iran ispalio više desetina balističkih projektila na snage SAD i međunarodne antiterorističke koalicije u Iraku.

Kako je saopštila televizija Ej-Bi-Si, pozivajući se na izvor u američkoj administraciji, u raketnom napadu je oštećen američki objekat u okolini grada Erbil, na severu Iraka, kao i avio-baza „Ajn el Asad“ na zapadu zemlje.

Magazin „Njuzvik“ je, pozivajući se na izvore u iračkoj obaveštajnoj službi, saopštio da je napad na dva objekta koja koriste Amerikanci izveden sa balističkim i krstarećim raketama.

Televizija „Hadat“ je saopštila da je u raketnom granatiranju avio-baze „Ajn el Asad“ uništeno nekoliko američkih aviona.

Po nekim nepotvrđenim izveštajima, međutim, na bazu je palo čak 30 raketa. Do incidenta je došlo u momentu kada SAD i Iran stoje na ivici otvorenog rata.

Prema informacijama Si-En-Ena, povređeno je nekoliko Iračana. Televizija „Skaj njuz Arabija“ je javila da je poginuo oficir iračke vojske, dok je pet povređeno. Prema podacima televizije „Pres“, u raketnom napadu je poginulo 80 osoba.

Šta je poznato o operaciji Irana

Prema podacima televizije „Pres“, Korpus čuvara islamske revolucije je saopštio da je raketni napad na avio-bazu „Ajn el Asad“ bio odgovor na ubistvo generala Kasema Sulejmanija.

Operacija je nosila naziv „Mučenik Sulejmani“, navodi se u saopštenju Čuvara islamske revolucije. Sve američke snage koje su umešane u agresiju protiv Irana će biti vojne mete, upozorili su u Korpusu.

Na profilu na Tviteru bivšeg komandanta snaga za specijalne operacije „Al Kuds“ Kasema Sulejmanija pojavila se objava: „Boriću se protiv tebe“.

Kako je reagovala vlast SAD

Predsednik SAD Donald Tramp prati nastalu situaciju zajedno sa timom sa nacionalnu bezbednost. Američki lider i njegovi ključni ministri i pomoćnici održavaju vanredne sednice zbog događaja.

Činovnici Pentagona su stupili u kontakt sa predstavnicima vršioca dužnosti premijera Adela Abdel Mahdija, javlja Si-En-En.

Oko Bele kuće su pojačane mere bezbednosti.

Pogledajte video:

Check Also

BLIŽI SE RAT NA DALEKOM ISTOKU: KAD POČINJE SUKOB KINE I SAD OKO TAJVANA?!

Neočekivano koliko i obeshrabrujuće, američki i kineski mediji došli su do konsenzusa koji nisu tražili. …