Home / TEMA DANA / NA POMOLU SVETSKI KONFLIKT: TURCI ZAPOSELI TRIPOLI- SPREMA SE PAKAO ZA VOJSKU GENERALA HAFTARA I RUSE!

NA POMOLU SVETSKI KONFLIKT: TURCI ZAPOSELI TRIPOLI- SPREMA SE PAKAO ZA VOJSKU GENERALA HAFTARA I RUSE!

Prva grupa turskih snaga stigla je u glavni grad Libije da podrži jedinice Vlade Nacionalnog sporazuma (GNA) koje je međunarodna zajednica priznala na čelu sa premijerom Fajezom al-Saradžom, izvestio je danas portal Afrigejtnjuz citirajući Nasera Amara, komandanta snaga koje sprovode kampanju Vulkan besa vlade u Tripoliju.

Nakon što je prva grupa turskih trupa stigla u naš glavni grad, naše snage sada mogu naneti veliku štetu libijskoj vojsci, rekao je Amara, ne precizirajući kada su tačno stigli do Tripolija, preneo je TASS.

Prema Amaru, jedinice GNA sada mogu da obore mlaznjake Libijske nacionalne vojske koju predvodi Kalifa Haftar, dok njene vazdušne snage mogu slobodno da lete preko libijskog neba, sposobne da gađaju protivnike osećajući podršku.

S tim u vezi, on je najavio da je u sklopu kampanje Vulkan besa vojna avijacija gađala vazdušnu bazu Al-Vatija koja se nalazi oko 120 kilometara jugozapadno od Tripolija, izazavši ozbiljnu štetu infrastrukturi.

On je dodao da avijacija namerava da bombarduje i druge baze pristalica Haftara koje se nalaze daleko od glavnog grada.

– Od ovog dana neće biti prijatno – obećao je Amar.

U međuvremenu je Libijska nacionalna armija (LNA) Halife Haftara preuzela kontrolu nad važnim gradom Sirtom, zajedno sa njegovom lukom i aerodromom. Na strani Kalife Haftara bore i ruski plaćenici priopadnici jedinice Vagner!

Situacija je, po svemu sudeći, još rovita jer je komanda LNA saopštila da se njeni borci nalaze u centru grada i da su „spremni da odreaguju na sve što se unutar njega može dogoditi“.

Libiji u svakom slučaju preti brutalan krvavi rat, a možda i raspad zemlje!

(Tanjug/ Informer)

Check Also

BLIŽI SE RAT NA DALEKOM ISTOKU: KAD POČINJE SUKOB KINE I SAD OKO TAJVANA?!

Neočekivano koliko i obeshrabrujuće, američki i kineski mediji došli su do konsenzusa koji nisu tražili. …