Home / TEMA DANA / IRAN POSLAO PRETEĆU PORUKU VELIKIM SILAMA OD KOJE STREPI CEO SVET..

IRAN POSLAO PRETEĆU PORUKU VELIKIM SILAMA OD KOJE STREPI CEO SVET..

Ambasador Irana u UN Madžid Takt Ravanči kaže da će ta zemlja premašiti granicu zaliha slabo obogaćenog uranijuma postavljenu međunarodnim nuklearnim sporazumom.

On dodaje da će Iran to učiniti ako Velika Britanija, Francuska i Nemačka ne preduzmu pravovremene praktične korake za njegovo očuvanje sporazuma.

Ravanči je pred Savetom bezbednosti UN rekao da će te tri zemlje i SAD, koje su sporazum napustile prošle godine, morati da „prihvate punu odgovornost za sve moguće posledice“ ako ozbiljni koraci ne budu preduzeti.

Iran je 17. juna saopštio da će do 27. juna probiti granicu od 300 kilograma slabo obogaćenog uranijuma, postavljenu sporazumom iz 2015. godine, i nedavno je učetvorostručio njegovu proizvodnju.

Velika Britanija, Francuska, Nemačka i još tri zemlje EU pozvale su Iran posle današnje sednice SB UN da primenjuje nuklearni sporazum i da se „uzdrži od koraka u pravcu eskalacije“.

Sporazumom koji je 2015. potpisao sa šest velikih sila – SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i EU, Iran je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

SAD su pre godinu dana napustile sporazum i ponovo uvele sankcije Teheranu, dok ostale potpisnice nastoje da sačuvaju sporazum i da smanje tenzije.

(Beta)

Check Also

Lukašenko: Na Zapadu već formirane jedinice za ulazak u Ukrajinu!

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je najopasnija tendencija u Ukrajini – pokušaj njenog …