Home / TEMA DANA / NA IVICI SUKOBA: RUSI NOVIM ORUŽJEM ONESPOSOBILI IZRAELSKE NAVIGACIONE SISTEME! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

NA IVICI SUKOBA: RUSI NOVIM ORUŽJEM ONESPOSOBILI IZRAELSKE NAVIGACIONE SISTEME! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

Izrael je optužio Rusiju da je odgovorna za neobjašnjivo ometanje satelitskih navigacionih sistema civilnih aviona koji lete oko aerodroma Ben Gurion.

Ruska ambasada u Izraelu je te optužbe odbacila kao lažne vesti, navodeći da na njih “ne može ozbiljno da odgovori”.

Za sada nije bilo nikakve nesreće niti bezbednosnog incidenta, ali je ometanje imalo “značajan uticaj na sve aspekte rukovanja avionom, počev od pilotske kabine, kao i na kontrolu letenja”, saopštila je izraelska Uprava za aerodrome.

Kako se čini, ometanje potiče iz elektronskog rata za koji je Rusija ranije optuživana da ga vodi kao meru odbrane uprkos tome što ima uticaja na obližnje avione i brodove.

Veruje se da potiče iz Sirije i da se brane avioni u vazdušnoj bazi Hmeim, gde se ruski vojnici bore na strani sirijskog predsednika Bašara Asada, rekli su anonimni izraelski zvaničnici.

Izraelska vojska je odbila da komentariše javno izvor ometanja, ali je rekla da nije bilo uticaja na njena dejstva.

“IDF (Izraelske odbrambene snage) obezbeđuju tehnološku podršku da bi omogućile slobodu kretanja u izraelskom vazdušnom prostoru. IDF operiše stalno kako bi održala operativnu slobodu kretanja i superiornost u elekromagnetskom spektrumu”, navela je vojska, a prenose izraelski mediji.

Izraelsko udruženje pilota je reklo da je rusko ometanje prilično unapređeno i da snabdeva GPS prijemnike netačnom lokacijom tako da se pilotu čini kao da je avion na drugom mestu ponekad kilometrima dalje.

“Takva vrsta blokiranja zahteva veliko tehničko znanje i visoku mehaničku sposobnost, koju ne poseduju pojedinci ni organizacije”, navelo je udruženje na Tviteru.

Otkako je ometanje počelo, avioni u Izraelu koriste alternativne metode sletanja.

Sličnih problema bilo je navodno u Rusiji ranije. U junu 2017. više od 20 brodova je primetilo GPS ometanje ploveći po Crnom moru kada je izgledalo da su preko 40 kilometra bliže obali nego što su stvarno bili, a u nekim slučajevima na kopnu.

Slične anomalje primećene su oko Kremlja i Putinove palate. Pretpostavilo se da ruski zvaničnici koriste tu vrstu ometanja za zaštitu ruskog predsednika Vladimira Putina, naveli su norveški mediji.

Za vreme ometanja GPS-a u Crnom moru Putin je bio u blizini obilazio je gasovod.

U područjima u Norveškoj i Finskoj su primećena takva vrsta ometanja.

(Beta)

Check Also

Rastući nemiri u Iranu, imaće posledice po ceo svet! – “Spreman teheranski majdan!”

Početkom maja u Iranu su izbili građanski nemiri sa novom snagom. Situacija u zemlji je, …