Home / TEMA DANA / IRAN POSLAO UZNEMIRUJUĆU PORUKU KIM DŽONG UNU U VEZI AMERIKE: Sam ćeš biti kriv za nevolju…

IRAN POSLAO UZNEMIRUJUĆU PORUKU KIM DŽONG UNU U VEZI AMERIKE: Sam ćeš biti kriv za nevolju…

Uoči dugo očekivanog sastanka između lidera SAD-a i Severne Koreje, Ministarstvo spoljnih poslova Irana je pozvalo Pjongjang da “primeni potpunu budnost“ u saradnji sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Severnokorejski lider Kim Džong-Un bi trebalo da bude svestan Trampovog programa “Amerika na prvom mestu“ i njegove tendencije da izneveri sporazume kada oni govore o denuklearizaciji, upozorio je Teheran dugo sankcionisanu Severnu Koreju.

“Vašington je nastavio da sabotira međunarodne sporazume i jednostrano se povlači iz njih,“ rekao je Bahram Kasemi, portparol iranskog Minstarstva spoljnih poslova, govoreći o Trampovom nestalnom pristupu “otkako je preuzeo dužnost.“

Kim Džong-Un bi trebalo da ostane “prilično oprezan,“ rekao je Kasemi, naglašavajući Trampovo poznato povlačenje iz nuklearnog sporazuma sa Iranom. S obzirom da je naučio na teži način, ovaj diplomata je istakao da je Teheran bio prilično “pesimističan po pitanju američkog ponašanja.“

“SAD imaju istoriju sabotaže, kršenja i povlačenja vezano sa međunarodne bilateralne i multilateralne obaveze,“ rekao je portparol.

Trampovo nepoštovanje sporazuma sa Iranom iz 2015. godine, poznatog kao Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), zajedno sa povlačenjem iz Pariškog sporazuma o klimatskim promenama 2015. godine, i trenutni trgovinski rat sa Evropom, doveli su Nemačku, Veliku Britaniju i Francusku do toga da ozbiljno preispitaju transatlansku vezu.

Nakon testiranja njihovog strpljenja, francuski ministar finansija Bruno Le Mer je postavio pitanje da li je Evropa nameravala da ostane “vazal koji poštuje odluke SAD-a,“ ili da sama nezavisno donosi odluke.

Evropski lideri su bili zapanjeni Vašingtonovim poslednjim udarom kada su SAD uvele tarife na proizvode od čelika i aluminijuma iz Evropske unije (EU), Meksika i Kanade, koje su stupile na snagu 1. juna. EU, Meksiko i Kanada su obećale da će se osvetiti.

Trampovo najnovije povlačenje se dogodilo na samitu G7 u Kvebeku, gde je odlučio da ne usvoji zajedničku izjavu, jer je napao domaćeg kanadskog premijera Džastina Trudoa da je “vrlo nepošten i slab.“ Međutim, u ovom slučaju je bilo više faktora koji su okruživali taj potez, a iz perspektive Trampovog tima, Trudo je bio taj koji je dao nepredvidivu izjavu koja nije odražavala čitavu situaciju.

Webtribune.rs

Check Also

IZNENADNA SMRT VOĐE ROTŠILDA IZAZVAĆE NIZ NEOČEKIVANIH DOGAĐAJA U SVETU- OVO ĆE SE DOGODITI..

Smrt Barona Bendžamina de Rotšilda, koji je bio na čelu porodične kompanije Rotšild poznate širom …