Home / TEMA DANA / „Ishod posete ruskog predsednika Putina Beogradu, odrediće dalju sudbinu Srbije!“

„Ishod posete ruskog predsednika Putina Beogradu, odrediće dalju sudbinu Srbije!“

Srbija ima položaj koji Rusija pokušava da ospori Ukrajini, a ishod posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu, sa aspekta evropskih integracija Srbije, zavisi od toga šta budu njegove poruke, ocenio je za Danas direktor Bečkog instituta za međunarodne studije Vladimir Gligorov.

Srbija ima Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, čiji je ključni deo ugovor o slobodnoj trgovini, a ima i ugovor o slobodnoj trgovini sa Rusijom. U slučaju Ukrajine, Rusija smatra da je to inkopatibilno, objasnio je Gligorov.

Neke izjave iz ruskih izvora mogu se razumeti i kao nagoveštaji da bi to moglo da važi i za Srbiju. Ako to bude Putinova poruka, onda će to osnažiti evroskeptike i dovesti u pitanje politiku srpske vlade, ukazao je on.

Gligorov je rekao da Rusija svakako može da stavi Srbiju pred izbor, a da li će to i hteti, videće se relativno brzo.

Prema njegovim rečima, Srbija može da se odupre zahtevu EU da ukine ruski monopol na tržištu gasa, ukoliko ne želi da poštuje pravila Evropske energetske zajednice čiji je član. Takođe, dodao je Gligorov, ukoliko ne želi da vodi računa ni o svojim potrošačima, niti o svojoj privredi.

Budući da Srbija nije članica EU, ne mora ni da postane članica ako joj se pravila ne dopadaju, a ne mora ni da bude u Energetskoj zajednici, ne mora ni da vodi antimonopolsku politiku u energetskom sektoru ako to neće, odnosno ako to neće srpski glasači. Izbor je prilično jednostavan i nije uslovljen bilo kakvom prinudom od EU, objasnio je Gligorov.

Srbija ne mora da ima sporazum sa EU, ali dok ga ima, on bi trebalo da se poštuje, rekao je Gligorov.

(Tanjug)

Check Also

VELIKI GUBICI MILITANATA U KAZAHSTANU: RUSKI PADOBRANCI NEUTRALISALI POLOVINU MILITANATA U ALMA ATI ZA 48 SATI

Ruskim padobrancima je trebalo 48 sati da oslobode veći deo Alma-Ate od militanata. Zahvaljujući prebacivanju …