Home / U FOKUSU / „Kinesko proleće“: Vođe „Okupiraj centar“ najavili juriš i zauzimanje vladinih zgrada!

„Kinesko proleće“: Vođe „Okupiraj centar“ najavili juriš i zauzimanje vladinih zgrada!

Studentski lideri protesta u Hongkongu zapretili su da će sutra krenuti u zauzimanje vladinih zgrada, ukoliko lider Hongkonga Leung Čun-jing ne bude odmah podneo ostavku.

0885687478

Jedan od studentskih lidera, Lester Šum, naveo je da bi demonstranti rado razgovarali sa predstavnicim kineskih centralnih vlasti, upućujući Pekingu otvoren poziv za razgovor, prenela je agencija AP.

Kineske vlasti potvrdile su snažnu podršku vlastima Hongkonga i ocenile da su protesti nezakoniti, ali i poručile drugim državama da se uzdrže od komentara na događaje koji su „unutrašnje pitanje Kine“.

Demonstranti nisu pokazali interesovanje za razgovor sa Leungom navodeći da on mora da ode, a ukoliko se to ne dogodi danas, sutra će pokušati da zauzmu vladine zgrade.

Najmasovniji protesti u Hongkongu od povratka pod kontrolu Pekinga 1997, traju već danima, a predvode ih hiljade studenata i građana, koji su nezadovoljni odlukama vlasti o izboru prvog čoveka tog grada 2017. godine. Kineske vlasti su 2008. godine najavile da će razmotriti mogućnost da do 2017. godine dozvole direktne izbore u Hongkongu, a 31. avgusta su saopštile da su direktni izbori odobreni, ali da će birači moći da glasaju za nekog od prethodno odobrenih kandidata s liste.

Učesnici demonstracija protive se zbog odluke Pekinga da kandidatima za najviše funkcije u Hongkongu, na izborima koji će biti održani 2017. godine, kineske centralne vlasti moraju da odobre kadnidaturu, navodeći da je Leung tako došao na vlast.

Protekla noć u Hongkongu je protekla mirno, sa sporadičnim incidentima, a organizatori skupa su vlastima dale rok do sutra da se izjasne o njihovim zahtevima za izmenu ograničavajućih izbornih regulativa.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …