Home / TEMA DANA / ISTINA O PROTESTIMA U AMERICI: EVO KO SU MLADI U PRVIM BORBENIM REDOVIMA

ISTINA O PROTESTIMA U AMERICI: EVO KO SU MLADI U PRVIM BORBENIM REDOVIMA

Velika većina verovatno misli da su nemire u Sjedinjenim Državama organizovali prvenstveno pripadnici niže klase američkog društva – prvenstveno siromašni crnci koji su se pobunili protiv rasne diskriminacijom. Međutim, to je tek delimično tačno.

U prvim `borbenim redovima` pogromaša nalazi se i američka `zlatna omladina`.

Bogata deca američke elite. Šta ih je uključilo u pobunu?

Kada je krajem maja guverner države Njujork, Endrju Kuomo, zatražio od gradonačelnika Bila de Blazija da zatraži intervenciju Nacionalne garde – ovaj je to odbio. Uprkos tome što su demonstranti napadali policiju, blokirali mostove, razbijali izloge i pljačkali trgovine.

Među učesnicima nereda bila je i gradonačelnikova ćerka Kjara de Blazio.

On je istaknuti član Demokratske partije. Potomak je Amerikanaca koji su radili u državnoj administraciji, u obaveštajnim službama, propagandi i novinarstvu. De Blazio je svoju buduću suprugu, Širli Mek Krej, upoznao 1991. godine. Oboje su tada radili u upravnom aparatu gradonačelnika Njujorka.

Glavno dostignuće 36-godišnje Širli u to vreme je bilo objavljivanje eseja pod naslovom „Ja sam lezbejka!“.

Živela je od pisanja govora.

De Blazio je odbacio prezime svog oca samoubice, Vorena Vilijamsa, i uzeo italijansko prezime svoje majke.

Tako se uzdigao u očima potomaka Njujorških Italijana. Poene kod rukovodstva Demokratske partije donela mu je i žena crnkinja-lezbejka.

Širli je terala karijeru i bila, prema vlastitom priznanju, loša majka. A tamnoputa deca aktivno su učestvovala u svim predizbornim kampanjama svog oca.

Kjara je već sa 18 godina u intervjuima govorila da je zavisnik od alkohola i droga.

Kjara i njen brat Dante diplomirali su na najprestižnijim univerzitetima u SAD, pozirali za modne časopise, ne krijući svoja radikalno levičarska uverenja.

Dante je, na primer, prošle godine objavio u USA Today kolumnu „Naučeni smo da se plašimo onih koji bi trebalo da nas zaštite“.

Kjara oživljava ideje svog oca. Krajem maja bila je među demonstrantima koji su bacali cigle na policiju i palili joj automobile.

Uhapšena je 1. juna.

Čim je Kjara puštena na slobodu, Bil de Blazio je objavio – što je tipično za američke roditelje – da je ponosan na svoju ćerku.

Protestima pokreta Black Livest Matter prisustvuju i britanska aristokratkinja Kara Delevinj, rođaka princeze Dajane, kao i Zoe Kravic koja je ćerka i unuka moćnih bosova šou-biznisa.

Učestvuje i Paris, ćerka Majkla Džeksona, koja je i naslednica njegovih miliona.

Impresivan je među demonstrantima i broj onih koji su pozavršavali prestižne američke univerzitete.

U noći 30. maja, tokom protesta u Bruklinu, dve osobe su delile učesnicima protesta „Molotovljeve koktele“, a zatim su i same počele da ih bacaju u policiju. Kad su uhapšene, pokazalo se da to nisu nikakvi marginalci, već pripadnici njujorške elite.

Jedan od to dvoje je 32-godišnji Kolinford Matis koji je diplomirao na Prinstonu a radi u advokatskoj firmi Pryor Cashman. Sa njim je bila 31-godišnja Jurodž Rahman koja radi kao advokat u Njujorku.

Kauciju za njih je platiokolega iz Vašingtona, koji je u mandatu Baraka Obame radio u Stejt departmanu i Ministarstvu odbrane SAD.

Najagresivniji demonstranatski blok čine `leteće grupe` Antife koju je Donald Tramp proglasio terorističkom organizacijom.

Mnogi su u zabludi da većinu u Antifi čine siromašni mladi crnci. Međutim, prema istraživanju nezavisnog njujorškog novinara Dejvida Markusu, u redovima Antife sve je više belih devojaka i mladića iz bogatih porodica sa visokim stepenom obrazovanja.

Markus je utvrdio da koreni tog pokreta sežu do britanskih pankera iz 1980-ih. Takođe: da takvi nošenje maski objašnjavaju time što ne žele da njihovaa bela lica `štrče` u masi crnih demonstranata.

U Sjedinjenim Državama je u toku građanski lajt-rat u režiji Demokratske partije koja pokušava da sruši Trampa. Učešće u njemu dece bogataša to samo potvrđuje.

Međutim, u zemlji sa četrdeset miliona nezaposlenih i pola milijarde krtatkih i dugih cevi u rukama stanovništva – ovakvo poigravanje sa kontrolisanim haosom može dovesti do prave katastrofe.

Ova igra američkih bogataša nije prva u istoriji.

Igrale su se francuske aristokrate krajem 18. veka i ruski velikaši početkom 20-og. U oba slučaja je `kontrolisani haos` prerastao u revoluciju a inicijatoru su završavali na giljotinama i pred vodovima za streljanje…

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …