Home / TEMA DANA / ITALIJA JE SLEDEĆA? „Evropska unija nas želi na KOLENIMA, pokrećemo HITAN IZLAZAK!“

ITALIJA JE SLEDEĆA? „Evropska unija nas želi na KOLENIMA, pokrećemo HITAN IZLAZAK!“

Italijanski ekonomista Alberto Banjai pozvao je vladu svoje zemlje da preispita članstvo u evrozoni, nakon što su brojne reforme na kojima insistira Evropska unija imale katasrofalan efekat na ekonomiju te zemlje.

Banjai, koji će biti kandidat konzervativne Severne lige na sledećim izborima veliki je protivnik evra i kritičar evrozone.

– Studije renomiranih istraživača Vladimiro Giaćeja, Lućijana Bara, i Đuzepe Gvarina pokazali su da je evropski projekat nekompatibilan sa našim Ustavom. Istraživanje MMF pokazalo je da zajednička evrozona pokazala desegregaciju ekonomskih struktura država članica. To znači da evrozona koristi jačim državama, a oštećuje slabije države članice – poručio je on, prenosi britanski Ekspres.

Ovaj italijanski profesor odlučio se da uđe u politiku i podržao je lidera Severne lige Matea Salvinjia, koji vidi budućnost Italije izvan evrozone. Poručio je nedavno da se Salvinji bori da zaustavi desegregaciju Evrozone.

– Proces bi se stopirao ako bi centralno evropske zemlje postale voljne da sarađuju sa zemljama na periferiji. Ali svakim danom vidimo da je ove volje ima sve manje. Ono što vidimo je da Brisel želi da nas baci na kolena – poručio je on.

Podsetio je da je italijanska vlada prihvatila ekonomski program koji joj je nametnula Evropska centralna banka još 2011. godine, te da je ispunjeno sve što je ta banka tražila, osim promene Ustava Italije.

– Sedam godina kasnije vidimo šta su prouzrokovali – katastrofu – ukazao je Banjai.

Severna Liga je stranka evroskeptika, za koje istraživanja javnog mnjenja navodi da će na narednim izborima 4. marta osvojiti najviše mesta u parlamentu, ali da najverovatnije neće uspeti da okupi većinu.

Salvanji je izjavio da je samo pitanje vremena kada će evro da se uruši i da on već uveliko priprema „hitan izlazak Italije“ iz EU.

– Mi nemamo evro u svom džepu. Imamo nemačku marku koju oni zovu evro – rekao je Salvinji.

Opšti izbori u Italiji biće održani 4. marta, a trenutno je na vlasti Demokratska partija s Paolom Đentilonijem na čelu vlade.

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …