Home / TEMA DANA / IZDAJA?! PUTIN I ASAD OSTALI BEZ KLJUČNOG SAVEZNIKA U SIRIJI, POVUKLI VEĆINU VOJNIH SNAGA: Da li se to sprema veliki preokret u potaji?!

IZDAJA?! PUTIN I ASAD OSTALI BEZ KLJUČNOG SAVEZNIKA U SIRIJI, POVUKLI VEĆINU VOJNIH SNAGA: Da li se to sprema veliki preokret u potaji?!

putin

Iran je počeo da povlači svoje vojne snage iz Sirije, a ovaj potez već je nagovestio i američki predsednik Barak Obama.

 Amerikanci tvrde da se elitni odredi iranske Revolucionarne garde već povlače prema matičnoj zemlji, a razlog leži u činjenici da su Iranci pretrpeli velike gubitke u borbi za preuzimanje provincije Idlib. Iranci su u tim borbama izgubili vrlo važna vojna lica.

Međutim, teško je za očekivati da se Iranci povlače zbog smrti par svojih vojnika, a mogući pravi razlog otkrio je izraelski ministar odbrane, Moše Jalon, koji je rekao da je ruski plan bio da se Idlib očisti od pobunjenika u roku od tri meseca.

– Ali to se neće dogoditi. Nema teorije, ta misija je osuđena na propast. Zašto? Jednostavno, sirijska vojska je potpuno nesposobna, dok su Iranci neodlučni, čak i nezainteresovani – rekao je Moše Jalon.

 

Odlazak Iranaca iz Sirije zasigurno je šokirao Putina, a još više Asada. Kada su Rusi i Sirijci dogovorili s Irancima zajedničko delovanje protiv svih Asadovih neprijatelja, činilo se da bi to moglo dovesti do velikog preokreta na bliskom istoku.

Ali sada izgleda da od svega toga nema ništaRusi su ostali bez važnog saveznika, a teritorija koja nije pod kontrolom sirijskog režima i dalje je ogromna.

 Pre dva meseca “Wall Street Journal” je dobio informaciju da se čak sedam hiljada iranskih vojnika nalazi na teritoriji Sirije.

Američki vojni zvaničnici nisu išli tako daleko s procenama, pa je tako general Jozef Dunford potvrdio da se na Asadovoj strani bori oko 2.000 članova Iranske Revolucionarne Garde.

Samo 60 dana kasnije, broj iranskih vojnika je skoro pa zanemariv. Procene govore da ih je danas najviše 700.

 (jutarnji.hr)

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …