Home / TEMA DANA / IZRAEL IMA PAKLENE PLANOVE ZA BLISKI ISTOK! JOŠ JEDNA ZEMLJA BIĆE PRETVORENA U PALESTINU!

IZRAEL IMA PAKLENE PLANOVE ZA BLISKI ISTOK! JOŠ JEDNA ZEMLJA BIĆE PRETVORENA U PALESTINU!

Izrael planira svrgnuti jordanskog kralja Abdulaha 2 s ciljem proglašenja Jordana državom Palestinaca i naknadne aneksije cele okupirane Zapadne obale.

U članku objavljenom u ponedeljak izraelski list Haretz objavio je “velike planove” koje izraelski ultradesničari imaju za Jordan, među kojima se ističe “raskidanje mirovnog ugovora s Jordanom”.

“Čini se da je aneksija doline Jordana taktički manevar s ciljem ubijanja dve ptice jednim kamenom, obe da se omogući aneksija Zapadne obale i dovede do poništenja mirovnog sporazuma s Jordanom. Strateški cilj je srušiti hašemitsku dinastiju i ispuniti san Izraela da Jordan postane Palestina“, navodi se u izveštaju kojeg je pripremio Rogel Alpher.

Prema Haretzu, izraelski ultradesničari “mrze jordanskog monarha i njegovu vladavinu, zbog suprotstavljanja ekspanzionističkoj politici Tel Aviva, nazivaju „ilegalnom”.

„Jordan zavisi o Izraelu i njegovoj  dobroj volji. Ako se usudi otvoriti usta o dolini Jordana, Izrael će im prekinuti nabavku vode. Cilj je poniziti Abdulaha 2., napraviti ga budalom, sve dok on sam ne suspenduje ili opozove mirovni sporazum, a tada će biti moguće delovati kako bi ga se svrgnulo s vlasti”, rekao je Rogel Alpher.

U stvari, izraelska desnica očekuje “Jordansko proleće”, ustanak Palestinaca koji će preplaviti ulice Kraljevine Jordan, dok ne uspeju svrgnuti kralja. Kada se Abdulah 2. svrgne i Palestinci zavladaju Jordanom, biće izvediva aneksija Zapadne obale, ali i uspostava “konfederacije” između Palestinske nacionalne uprave (PNA) i “Palestinskog Jordana”.

Abdulah 2. i mirovni ugovor Jordana s Izraelom predstavljaju smetnju za ovaj projekt, stoga se jordanskog monarha mora eliminirati, dodali su izraelski mediji.

Da ovo nisu samo maštarije radikalne desnice u Izraelu potvrđuje činjenica da su aneksija okupirane Zapadne obale i doline Jordana deo izbornih obećanja premijera izraelskog režima, Benjamina Netanjahua. Izraelski pokušaji uzurpiranja još više palestinskog teritorija pokrenuli su talas osuda i odbacivanja u svetu.

Ranije je o projektu destabilizacije Jordana za Haretz opširno pisao dopisnik lista iz Vašingtona Ori Nir, a kao odgovor na ove pretnje je jordanska vojska početkom ovog meseca provela velike vojne vježbe.

Tokom opsežnih vojnih vežbi, čiji je deo bio scenario invazije na kraljevstvo sa zapada, bilo je uvežbavanje miniranja mostova preko reke Jordan. Vežbe su pratili predstavnici kraljevske palate, a dio je emitovan i na državnoj televiziji.

Haretz se tada pitao koja to misteriozna i neimenovana zemlja preti Jordanu sa zapada? Autor članka se požalio „kako su vežbe u skladu s jasnom anti-izraelskom retorikom koja se čula u jordanskim medijima“. Kralj Abdulah je bio besan na premijera Benjamina Netanjahua kada je pre izbora u septembru proglasio izraelski plan za aneksiju doline Jordana.

Režim iz Tel Aviva okupirao je Zapadnu obalu, Al-Kuds ili Jeruzalem, Pojas Gaze i Golansku visoravan u ratu 1967. godine 1980. je proglasio aneksiju Istočnog Jeruzalema, a 1981. Golanske visoravni. Nijedan od tih pokreta nije međunarodno priznat.

(logicno. com/Nermin N.)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …