Home / TEMA DANA / IZVEŠTAJ O KOM BRUJI SVET DIREKTNO POGAĐA SRBIJU: Evo šta nam Amerikanci spremaju ako kupimo S-300 od Rusa…

IZVEŠTAJ O KOM BRUJI SVET DIREKTNO POGAĐA SRBIJU: Evo šta nam Amerikanci spremaju ako kupimo S-300 od Rusa…

Američki senator Ben Kardin je ispred Komiteta za međunarodne odnose objavio veliki izveštaj o, kako se navodi, „20-godišnjem napadu Vladimira Putina na demokratske institucije u svojoj zemlji i Evropi“.

AP navodi da je ovaj izveštaj, koji je pripremio vođa demokratske manjine u Spoljnopolitičkom odboru Senata, prvi izveštaj iz Kongresa koji detaljno govori o naporima Rusije da potkopa demokratske zemlje, počevši od predsedničkih izbora u SAD 2016. godine.

Demokrate u preporukama, između ostalog, navode da je potrebno graditi demokratske insitucije u zemljama koje su najpodložnije mešanju u izbore i osnovati organizaciju sličnu Nacionalnom centru za borbu protiv terorizma koja bi koordinisala američku reakciju na to mešanje. Među razmatranim zemljama našla se i Srbija.

– Zloćudni uticaj Rusije u Srbiji manifestuje se kroz kulturne veze, propagandu, energiju i razvoj vojnih odnosa – ukazali su demokratski senatori.

Navodi se i da je, prema podacima Stejt departmenta, u Srbiji znatno povećan broj nevladinih organizacija i medija sa proruskim stavom. U izveštaju se navodi da je predsednik Vučić rekao da Srbija pregovara o kupovini sistema S-300 od Rusije, a taj dogovor bi mogao da aktivira nedavno usvojeni zakon SAD kojim su predviđene sankcije za bilo koju značajnu transakciju sa ruskom vojskom ili sektorom bezbednosti.

To bi najpraktičnije moglo da znači da bi Srbija mogla da trpi sankcije zbog ove vojne saradnje. Migovi koji su iz Rusije dopremljeni u Srbiju su poklon, pa po ovom zakonu nisu sporni, ali šta će se desiti ako kupimo S-300, da li će to imati posledice po Srbiju? Boško Jakšić, spoljni analitičar, kaže da bi trebalo propratiti, kao test, kako će SAD reagovati na to što je Turska od Rusije kupila sistem S-400, koji je još savremeniji.

– Prvo bih sačekao da vidim da li će uvesti sankcije Turskoj, koja je druga po snazi sila u NATO. Ako njih sankcionišu, onda će i nas. To je prvi i najvažniji test ove politike.

Ipak, naš sagovornik smatra da je ovo malo verovatno, jer bi Amerika onda na meti imala mnogo svojih saveznika. On podseća da su i Saudijska Arabija, ali i Egipat nedavno dogovrili sa Putinom poslove o naoružanju.

No, nameće se pitanje: da li će Ameri možda izbeći kažnjavanje svojih saveznika, ali ne i malih zemalja poput Srbije, pa i ovu politiku primeniti selektivno?

Check Also

VELIKI GUBICI MILITANATA U KAZAHSTANU: RUSKI PADOBRANCI NEUTRALISALI POLOVINU MILITANATA U ALMA ATI ZA 48 SATI

Ruskim padobrancima je trebalo 48 sati da oslobode veći deo Alma-Ate od militanata. Zahvaljujući prebacivanju …