Home / TEMA DANA / JOŠ JEDNA ZEMLJA ŠALJE VOJSKU NA GRANICU KA SRBIJI? NIKO NIJE SPREMAN DA PRIHVATI NOVI MIGRANTSKI TALAS

JOŠ JEDNA ZEMLJA ŠALJE VOJSKU NA GRANICU KA SRBIJI? NIKO NIJE SPREMAN DA PRIHVATI NOVI MIGRANTSKI TALAS

Ministar bezbednosti BiH, Fahrudin Radončić, izjavio je danas da ta država nije spremna za talas migranata sa Bliskog istoka i da nema razloga da BiH ne postavi vojsku na svoje granice, kao što to čine druge zemlje.

Radončić je rekao da niko u Evropskoj uniji ko ne raspolaže veoma organizovanom i moćnom civilnom zaštitom, policijskim strukturama i graničnom policijom, nije spreman za prihvatanje talasa od nekoliko miliona izbeglica.

– Jedino ukoliko zemlje Evropske unije ponude jedinstven odgovor, a mislim i vidim da hoće, možemo zaustaviti takav priliv migranata koji je praktično iskorišten kao jedna do sada neviđenih borbi živim ljudskim tijelima da se vrši preseljavanje ljudi s jednog kontinenta na drugi u cilju ostvarivanja pojedinih ratnih ciljeva – rekao je.

BiH, istakao je, nije spremna da dnevno primi po 10.000 migranata.

– Znate i sami da se teško nosimo s brojem od nekoliko hiljada migranata koji su stalno tu. Očekujemo da će zemlje Evropske unije biti veoma odgovorne i čvrste u svom odgovoru te da nećemo imati situaciju da se područje našeg regiona smatra delom koji ne zanima Evropsku uniju. Odgovor mora biti sveevropski, snažan i očekujem da će to tako i biti – rekao je Radončić.

Nakon što su, kako se navodi, Srbija i Hrvatska najavile angažovanje vojne snage na granicama Radončić je rekao da nema ništa protiv postavljanja vojske i na granice BiH.

– Nužda zakon menja. Mi imamo legitimno pravo da u odbrani svog suvereniteta, svog načina života i građana iskoristimo sve potencijale. Ukoliko druge države na svoje granice postavljaju vojsku, ne vidim nijednog ozbiljnog razloga da to ne uradi i BiH – rekao je Radončić.

Dodao je da BiH može da koristi Oružane snage i u logistici kada je reč o šatorima, cisternama s vodom, toaletima, da bi se napravila određena naselja.

– Ali, u tako veoma lošem scenariju po BiH, mislim da bi Predsedništvo BiH trebalo da ima jedin stav da treba izvesti Oružane snage BiH na granice – zaključio je Radončić.

Check Also

POMETNJA U SVETU- ŠTA SE SPREMA?! SVE RUSKE NUKLEARNE PODMORNICE ISTOVREMENO IZAŠLE IZ BAZA I KRENULE U NEPOZNATOM PRAVCU!

Ruske nuklearne podmornice sa sedištem u Viljučinsku hitno su poslate na more, izveštavaju ruski mediji. …