Home / TEMA DANA / KAKO ĆE DO SRBIJE STIZATI RUSKI GAS KAD JE BUGARSKOJ ZAVRNUTA SLAVINA..?!

KAKO ĆE DO SRBIJE STIZATI RUSKI GAS KAD JE BUGARSKOJ ZAVRNUTA SLAVINA..?!

Isporuka ruskog gasa Balkanskim tokom, preko Bugarske, zasada sigurno neće biti obustavljena, kaže stručnjak za energetiku Jelica Putniković, koja veruje da do takvog scenarija neće doći ni ubuduće. Ukoliko se to ipak dogodi, ostaje da nam gas bude dopreman starim putem, preko Mađarske, ističe ona za Sputnjik.

Ruski Gasprom je saopštio da je, kako je i bilo najavljeno, danas u potpunosti obustavljena isporuka gasa bugarskoj kompaniji Bulgargas i poljskoj kompaniji PGNiG jer nisu pristale da plaćaju gas rubljama.

Šta to znači za snabdevanje Srbije gasom s obzirom na to da ga mi dobijamo Balkanskim tokom, krakom Turskog toka koji ide preko Bugarske?

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da se snabdevanje gasa u Srbiji odvija nesmetano i da naša zemlja dobija gas preko Bugarske, kao i do sada, a premijerka Srbije Ana Brnabić naglasila da nije zabrinuta za dotok gasa Balkanskim tokom i da bi njegovo neisporučivanje bilo presedan.

Dotok ruskog gasa neće biti prekinut

Urednica portala „Energija Balkana“ Jelica Putniković kaže da s obzirom na ukrajinsku krizu i situaciju u svetu treba da budemo na sve spremni, ali da ona ipak smatra da dotok ruskog gasa u Srbiju neće biti prekinut.

„Jutros je ministar energetike Bugarske Aleksandar Nikolov izjavio da Bugarska zasada nema nameru da zaustavlja tranzit gasa za Srbiju i Mađarsku. To znači da mi bar za sada nemamo u najavi obustavu isporuke gasa koje idu preko te zemlje Balkanskim tokom, krakom Turskog toka. Verujem da Bugari neće obustaviti tranzit gasa ni ubuduće, jer su kapaciteti gasovoda koji od Turske vodi do Srbije kroz Bugarsku već zakupljeni. Oni bi time prekršili ugovore ne samo sa Gaspromom , već i sa kompanijama koje su zakupile kapacitete u njihovom delu cevovovda“, kaže naša sagovornica.

Ona podseća da ni sve vreme trajanja specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini Kijev nije obustavio tranzit ruskog gasa ka evropskim potrošačima. Nisu to, kako kaže, uradili i zato što naplaćuju taksu za gas.

Korist od tranzita

I Bugarska će u ovom slučaju naplaćivati tranzitnu taksu što joj sigurno znači kao prihod, ističe ona. Ukazuje i na to da je do slučaja stopiranja tranzita došlo svega dva puta – 2006. i 2009. kada je Ukrajina suočena sa i političkom i ekonomskom krizom, kada nije imala dovoljno novca da Rusima plati gas, obustavila tranzita gasa kroz Ukrajinu namenjen evropskim kupcima, zadržavajući ga za sebe.

Zvanična Moskva, ističe Jelica Putniković, nijednom nije obustavila dotok gasa, ni u vreme Sovjetskog saveza, ni kao Rusija. Ovo je prvi put da oni, kako su rekli, neprijateljskim zemljama koje neće da plate gas u rubljama, obustavljaju isporuke.
Na pitanje, šta će biti sa Bugarskom, kako će se ona ponašati, da li će zbog nesuglasica sa Gaspromom doći do nekog zaoštravanja situacije, naša sagovornica odgovara da se nada da neće, ali i da treba biti spreman na sve.

Može i preko Mađarske

Danas je Atlantski savet u Bugarskoj, komentarišući vest o obustavljanju gasa toj zemlji, pozvao vlasti da odmah obustave tranzit gasa za Srbiju. Bugarski ekspert za energetiku Ivan Hinovski, međutim, smatra da su takvi predlozi nerazumni i da bi to počelo da poprima formu regionalnog sukoba.

Putnikovićeva nema dilemu da bi i u slučaju da dođe do toga da preko Bugarske ne budemo mogli da dobijamo gas, on onda stizao preko Mađarske.

„Mi, na sreću, imamo dva dotoka i gas možemo da dobijamo preko Horgoša iz Mađarske, kako smo ga dobijali dok nije proradio Turski tok preko Bugarske. Rusi bi mogli da nam transportuju gas ili kroz Ukrajinu, ili preko Severnog toka 1, ili preko nekog svog skladišta u Evropi ako imaju rezervi gasa u njemu. Videćemo šta će biti.

Ono što je sad pred Srbijom su pregovori sa Gaspromom o novom desetogodišnjem aranžmanu za kupovinu gasa. Verujem da će naši pregovarači razmišljati o tome da jedna od stavki u novom ugovoru bude i to da nam Gasprom isporučuje gas ili preko Mađarske, ili preko Bugarske, da ne bismo bili dovedeni u situaciju da ostanemo bez ovog energenta“, kaže naša sagovornica.

Ona napominje da je iz Mađarske već stigla infomacija o tome da oni zasada nemaju problema i da im gas stiže i dalje preko Bugarske, što znači da ni mi nemamo problema sa dotokom gasa. Putnikovićeva je mišljenja da će tako i ostati i da Bugarska neće prekršiti međunarodne ugovore, ali u krajnjem slučaju i dobrosusedske odnose.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …