Home / TEMA DANA / Kako je Španija postala problem za koji je Evropa potpuno nespremna..

Kako je Španija postala problem za koji je Evropa potpuno nespremna..

Nakon što je uzrokovao ustavnu krizu u Španiji, smenjeni katalonski predsednik Karles Pudždemon učinio je ono što rade mnogi odmetnuti političari – otišao je u drugu zemlju, piše “Vašington post”.

katalonia

Pudždemon je u ponedeljak, zajedno sa još nekoliko zvaničnika Katalonije, otišao u belgijsku prestonicu Brisel, sedište Evropske unije.

U Španiji njega i njegove saveznike čekaju optužbe za pobunu, zbog kojih bi mogao dobiti do 30 godina zatvora. Iako katalonski separatisti nisu osvojili simpatije stranih vlada, uzdali su se u lojalnost evropskom projektu i njegovim liberalnim vrednostima.

Međutim, Katalonija je za EU samo uzrok velike glavobolje. Pudždemonova prisutnost u Briselu uznemirila je ne samo evropsku, već i belgijsku političku scenu, otkrivajući mnoge podele u vladajućoj koaliciji zemlje.

– Stvarno ne bi trebalo da uvozimo španske probleme – izjavio je neimenovani zvaničnik belgijske vlade za “Politiko”.

Liberalni premijer Belgije nije imao vremena za katalonskog lidera, ali su zato njegovi flamanski partneri izrazili više simpatija. Belgijski lideri su istakli da Pudždemon nije došao po njihovom pozivu, iako dozvoljavaju drugim građanima EU da se prijave za azil.

Belgijski uslovi za azil su veoma visoki, a nema naznaka da je Pudždemon iz tog razloga došao u Brisel, navodi “Vašington post”.

– Ovde smo jer je Brisel prestonica Evrope, to nije pitanje belgijske politike. Ovo je evropsko pitanje i ja želim da Evropa reaguje – izjavio je Pudždemon.

– Španska vlada je pripremala ofanzivu protiv naroda Katalonije, pozivajući ih na lojalnost. Suočavamo se sa državom koja razume samo jezik sile.

On je istakao da ne traži azil, već da je došao u Brisel “radi veće bezbednosti”.

– Ubeđen sam, prema informacijama kojima raspolažem, da bi bilo nasilnih reakcija da sam ostao kući – istakao je on.

Dva zvaničnika koja su došla s Pudždemonom u Belgiju vratila su se kući.

Pudždemon je rekao da je on legitmni predsednik Katalonije, iako je Madrid smenio njega i članove regionalnog parlamenta u Barseloni u petak.

– Unajmio sam poznatog belgijskog advokata za ljudska prava, sa podacima o odbrani političkih disidenata, uključujući baskijske separatiste – istakao je Pudždemon.

KONFUZIJA U KATALONIJI

Pudždemon je predsedavao u nedeljama eskalirajućih tenzija između Madrida i Barselone, podseća “Vašington post”. Pudždemonova proseparatistička vlada održala je kontroverzni referendum o nezavisnosti 1. oktobra. Nakon donošenja Deklaracije o nezavisnosti u petak, Madrid je reagovao pozivanjem na Član 155 španskog Ustava po prvi put. Ovaj član omogućio je nametanje direktne kontrole nad Katalonijom.

Sada u Kataloniji vlada konfuzija, a neki Pudždemonovi savenici se i dalje pojavljuju na sastancima fantomske katalonske republike. Na fotografiji koju je objavio katalonski ministar za spoljne poslove Raul Romeva vidi se skup zvaničnika ispod katalonske i zastave EU, ali ne i španske.

Većina regionalnih partija, uključujući Pudždemonovu, složile su da održe izbore u decembru i izaberu novu vladu. Pudždemon se možda nada da će katalonski glasači izaći i vratiti vlast separatistima.

Tenzije, međutim, neće samo tako nestati, ukazuje “Vašington post”. Rastuće podele podižu niz pitanja Evropskoj uniji u vreme širenja nacionalizma na starom kontinentu.

EU NESPREMNA DA REAGUJE NA KRIZU

Evropska unija je politički i intelektualno nespremna na krizu u Španiji. Evropski projekt je baziran na ideji da je EU siguran prostor za liberalne vrednosti. Jednom kad zemlja uđe u taj klub, pretpostavlja se da je ostavila stare konflikte po strani, bilo unutrašnje bilo spoljne, piše “Fajnenšel tajms”.

Ovo je posebno tačno u slučaju Španije, koja je prošla decenije diktature i pridružila se kontinentalnom bloku gradeći demokratiju koja garantuje slobode i autonomiju regionima zemlje. Špansko iskustvo sa fašizmom načinilo ih je imunijim na ksenofobični populizam koji je pomeo nedavne izbore u obližnjim zemljama – Francuskoj, Britaniji i Holandiji.

Ali i to bi moglo da se promeni, sa katalonskom krizom koja u nekim delovima provocira povratak reakcinarnog desničarskog nacionalizma. Dok animozitet raste, haos i dalje vlada, zaključuje “Vašington post”.

Postoji mogućnost da kriza dovede do nasilja između španske vlade i snaga Katalonije, što bi bilo izazov za španski status kao pravog primera uspeha evropskog projekta.

Check Also

SRBI ODLUČUJU AMERIČKE IZBORE U KLJUČNIM DRŽAVAMA

Naslovna priča američkog magazina “Vol strit internešenal” govori o broju Srba koji žive u prelomnim …