Home / U FOKUSU / AMERIČKI MINISTAR OBRANE ZAPANJIO JAVNOST: Tramp može bez odobrenja Kongresa da NAPADNE Severnu Koreju NUKLEARNIM ORUŽJEM!

AMERIČKI MINISTAR OBRANE ZAPANJIO JAVNOST: Tramp može bez odobrenja Kongresa da NAPADNE Severnu Koreju NUKLEARNIM ORUŽJEM!

tramp-matis-pravda

Američki ministar obrane Džejms Matis poručuje da Donald Tramp može izdati nalog za preventivni nuklearni napad bez dopuštenja Kongresa. On je to ustvrdio govoreći na pred Odborom za inostrane poslove američkog Kongresa

Ako vidimo da se bilo koja zemlja priprema za napad na nas, to je neizbežno, mogu da zamislim takvu situaciju, rekao je Matis i dodao kako će ova odluka „biti podvrgnuta proveri“.

Rasprava u Kongresu je bila posvećena upotrebi oružanih snaga, posebno protiv terorista na Bliskom istoku. Temu Severne Koreje je na početku ročišta otvorio senator Ben Kardin.

– Jesam li dobro razumeo da nemate dozvolu za upotrebu vojne sile protiv Severne Koreje – upitao je Kardin, objašnjavajući da je imao na na umu pravo koje Pentagonu može dodeliti Kongres.

Američki državni sekretar Reks Tilerson je odgovorio: „Po mom mišljenju, da“, čime je potvrdio da predsednik Donald Tramp sada nema takvo dopuštenje.

Međutim, Tillerson je podsetio senatore da američka administracija ne treba novo ili bilo kakvo drugo dopuštenje Kongresa da koristi vojnu silu u inostranstvu.

Utvrdio je da je Kongres još 2001. ovlastio američkog predsednika da koristi sve potrebne snage i sredstva „protiv države, grupa ili pojedinaca koji planiraju, počinili su ili pomagali u terorističkim napadima 11. rujna 2001. i protiv svih koji su dali utočište takvim grupama“.

– S tim dopuštenjem provode se i akcije u Iraku i Siriji. U Siriji napori koalicije na čelu sa SAD imaju za cilj da pobede ISIS. SAD ne žele da vode vojne operacije protiv snaga vlade Sirije – rekao je državni sekretar SAD.

On je, međutim, poručio i da SAD neće oklevati da koriste neophodnu silu kako bi zaštitile američku koaliciju ili partnere uključene u vojnu kampanju protiv Islamske države.

 

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …