Home / TEMA DANA / Karta koja prikazuje kako bi izgledala Evropa kada bi sve separatističke oblasti dobile samostalnost

Karta koja prikazuje kako bi izgledala Evropa kada bi sve separatističke oblasti dobile samostalnost

Stranka Evropski slobodni savez (European Free Alliance) napravila je mapu koja prikazuje kako bi izgledala Evropa kada bi svi separatisti koji se zalažu za otcepljenje, to i dobili.

Referendum u Škotskoj, koji će biti održan u četvrtak, ponovo je otvorio pitanje odvajanja regija od svojih tradicionalnih vladara.

Što se tiče zemalja u regionu, na mapi koju je napravila stranka Evropski slobodni savez, od Hrvatske je odvojena Rijeka, ali autori nisu dodatno pojasnili ovaj slučaj.

Na mapi su iscrtane samo one regije koje traže nezavisnost, ali ne i granice država. Karta prikazuje poznate separatističke pokrete, poput moćnog nacinalističkog pokreta u Baskiji na severu Španije i jugozapadu Francuske, pa sve do manje poznatih poput Savojske Lige, koji traži nezavisnost u Francuskoj.

Mapu je napravile stranka Evropski slobodni savez, a kako sami ističu, ona predstavlja „40 progresivnih, nacionalističkih, regionalističkih i autonomnih stranaka širom Evrope“. Na karti je Bavarska odvojena od Nemačke, sa populacijom od 12,5 miliona.

(Kurir)

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …