Home / TEMA DANA / KINA PRETI TEŠKIM POSLEDICAMA- ŠTA STOJI IZA HAPŠENJA ĆERKE VLASNIKA „HUAWEI-a“ U KANADI

KINA PRETI TEŠKIM POSLEDICAMA- ŠTA STOJI IZA HAPŠENJA ĆERKE VLASNIKA „HUAWEI-a“ U KANADI

Zamenica generalnog direktora i finansijska direktorka kineskog telekomunikacionog giganta Huawei – Meng Vandžou – prvo je uhapšena u subotu u Kanadi na zahtev SAD, a sada već u SAD i optužena  za „prevaru“.

Meng je izašla pred sudiju u Vankuveru na saslušanje za uslovno puštanje na slobodu.

Tužioci kanadske vlade rekli su da se optužbe protiv nje vezuju za to što je Huawei koristio jednu svoju nezvaničnu filijalu da pristupi iranskom tržištu čime su prekršene američke sankcije.

Tužilac je rekao i da je Meng dala uveravanja bankama da su Huawei  i Skucom odvojene kompanije ali da SAD tvrde suprotno.

Tužilac se zato usprotivio njenom puštanju na uslovnu slobodu jer smatra da postoji rizik da će pobeći jer joj, prema optužbama u SAD, preti 30 godina zatvora.

Meng je kćerka osnivača Huawei.

Kineske vlasti su oštro protestovale zbog hapšenja tvrdeći da Meng nije prekršila zakon.

Međutim, američka politička i medijska elita je – oduševljena. Neki u Trampovoj administraciji su čak uvereni da ona može biti „poluga za pritisak na Peking u trgovinskim pregovorima“.

Hapšenje Meng je – nezavisno od svega – događaj bez presedana. Ona nije prosto kćerka kineskog milijardera osnivača Huawei koji je simbol kineske visokotehnološke industrije.

Ona je uhapšena u jeku surove borbe koju protiv Huawei vode tajne službe Zapada i antikineski orijentisani političari u nekoliko zemalja.

Primera radi, nedavno je britanska kompanija British Telecom odustala od korišćenja opreme Huawei, a u SAD, Australiji i Novom Zelandu za nju su uvedena ograničenja, odnosno zabrana učešća u državnim porudžbinama i velikim infrastrukturnim projektima.

Meng je, u neku ruku, uzeta za taoca. Kršenje antiiranskih sankcija samo je izgovor.

Peking je u nezgodnoj situaciji: mora da štiti svog državljanina, a nema pouzdane poluge uticanja na SAD i Kanadu. Bilo bi glupo da uzvratni simetrično – da uhapsi nekog važnog Amerikanca – jer mu dalje zaoštravanje ne odgovara.

Hapšenje „kineske princeze“ trenutno izgleda kao američka pobeda, ali će postati katalizator radikalizacije unutrašnje i spoljne pozicije Kine.

Meng je idealna žrtva. Kanada je za Kineze nešto poput Kipra za Ruse. Oni u toj zemlji kupuju nekretnine, nastanjuju se i peru novac. Slikovito rečeno:  mnogi Kinezi zarađuju u Šangaju, a troše u Vankuveru.

Zato je hapšenje „princeze“ ideali poklon Si Đinpingu kojem je potrebna konsolidacija društva pred opasnošću spolja. A opasnost nije mala.

U Vašingtonu rade na tome da Rusiju vrate u 90-te, a Kinu u vreme kada je bila „proizvodni pogon Amerike“ u kojem se radilo za dnevnu porciju pirinča. Bez pretenzija  na tehnološko liderstvo.

Nije slučajno što je Trampov ovlašćeni pregovarač za Kinu  Robert Lajthajzer zatražio od pekinga da se odrekne programa Made in China-2025 koji predviđa masovnu zamenu uvoznih proizvoda domaćim.

Kina je upozorila Kanadu da će snositi teške posledice ukoliko smesta ne oslobodi potpredsednicu i finansijsku direktorku kineske kompanije Huavej Meng Vandžu, javlja BBC.

Iz Pekinga su slučaj koji se vodi protiv Meng ocenili kao „ekstremno gadan“.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je zamenik ministra Kine Le Jučeng upozorenje sa zahtevom za puštanje Meng uputio ambasadoru Kanade u Pekingu.

Kćerka osnivača kompanije Huavej uhapšena je u Kanadi 1. decembra i mogla bi biti izručena SAD-u, čije vlasti tvrde da je sakrila povezanost Huaveja i kompanije Skajkom, u pokušaju da proda opremu Iranu, uprkos sankcijama koje je Vašington uveo Teheranu.

Ukoliko bude izručena SAD-u, Meng Vandžu bi mogla mogla biti osuđena na 30 godina zatvora, zbog prevare finansijskih institucija.

Kineske vlasti medjutim tvrde Meng nije prekršila ni jedan zakon.

Check Also

PRELEVIĆ: VUČIĆ JE U PAKLU KRIMINALA- BRISELSKIM SPORAZUMOM JE ZAPEČATIO SUDBINU KOSOVA! (VIDEO)

Gost emisije Kota 17 u produkciji HelmKasta je bio Božo Prelević. Prelević je na samom …