Home / TEMA DANA / Kina sprema bombardere za napad na Ameriku! (VIDEO)

Kina sprema bombardere za napad na Ameriku! (VIDEO)

Kineska vojska aktivno razvija flotu dalekometnih bombardera i verovatno obučava vojne pilote za vazdušne napade na SAD, navedeno je u novom izveštaju Pentagona.

Kako prenosi „Gardijan“ u godišnjem izveštaju objavljenom u četvrtak istaknuti su napori Kine da pojača svoj globalni uticaj.

Kina je povećala vojni budžet, a Pentagon je procenio da je kineska vojna potrošnja prošle godine prešla 190 milijardi dolara.

– Tokom poslednje tri godine Narodno-oslobodilačka armija Kine brzo je proširila područje operacija bombardera i stekla iskustva u pomorskim regijama. Vojska verovatno trenira za napade na SAD i naše saveznike – objavljeno je u izveštaju.

Pentagon je takođe naveo da Kina razvija nuklearne sposobnosti na bombarderima dalekog dometa kao i to da su kineske vazdušne snage „dobile novu nuklearnu misiju“.

– Upotreba nuklearno sposobnih bombardera bi prvi put Kini omogućila nuklearnu ‘trijadu’ sistema na kopnu, moru i u vazduhu – naveo je Pentagon.

Kako se navodi, očekuje se da bombarderi postanu funkcionalni u toku narednih deset godina.

U izveštaju je opisano i da su u avgustu prošle godine šest kineskih H-6K bombardera prišli opasno blizu japanskom ostrvu Okinava gde su smešete američke trupe.

Izveštaj je objavljen u vreme kada Kina i SAD planiraju da održe razgovore kako bi rešili probleme eskalirajućeg trgovinskog sukoba oko tarifa, koji planira da se pretvori u pravi trgovinski rat.

Kineska ambasada u Vašingtonu nije bila dostupna za komentar, navodi „Gardijan“.

Ove godine su kineski bombarderi sleteli i na veštačka ostrva u spornim vodama Južnog kineskog mora, što ej takođe zabrinulo Pentagon.

U januaru je Pentagon stavio Peking zajedno sa Moskvom u centar nove strategije nacionalne odbrane.

U poslednje vreme je bilo više tenzija između američke i kineske vojske, a u maju je američko Ministarstvo odbrane povuklo poziv Kini da učestvuje u međunarodnim pomorskim vojnim vežbama.

Napreduje i kineski svemirski program

Izveštaj Pentagona je rekao da će, uprkos projektovanom usporavanju ekonomskog rasta, zvanični odbrambeni budžet Kine do 2028. godine biti veći od 240 milijardi dolara.

Takođe se navodi i da je kineski svemirski program ubrzano napredovao.

– Narodno-oslobodilačka armija Kine nastavlja da ojača svoje vojne svemirske kapacitete uprkos njenom javnom stavu protiv militarizacije svemira – piše u izveštaju.

Ovog meseca administracija predsednika Donalda Trampa objavila je ambiciozan plan za uspostavljanje novih „svemirskih snaga“ kao šestog roda vojske do 2020. godine.

Jedan od argumenata u korist razvijanja takve sile jeste to što su američki rivali poput Kine izgleda sve spremniji da napadnu američke svemirske sposobnosti u slučaju sukoba.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …