Home / TEMA DANA / KINA TRAŽILA VOJNU POMOĆ RUSIJE DA ZAUSTAVI AMERIKU- POČELI VOJNI MANEVRI

KINA TRAŽILA VOJNU POMOĆ RUSIJE DA ZAUSTAVI AMERIKU- POČELI VOJNI MANEVRI

Dok se sve više širi razdor između Kine i Sjedinjenih Država, namećući nove carine i dajući izjave koje ne obećavaju ništa dobro, sve sugerirše da je Peking u Rusiji našao strateškog partnera s kojim će uspostaviti antiameričko partnerstvo.

Kratkoročni cilj „Azijskog zmaja“ je postati jedina sila u Aziji. Da bi Kina to i postala, vlada u Pekingu mora da oseti sve američke ambicije u geopolitički vrlo važnoj relevantnoj regiji za Belu kuću.

Kineski vođa Si Đinping sigurno nema nameru da pribegava vojnom rešenju, barem ne u ovoj fazi. Da bi zaustavio američki ekspanzionizam, kineski predsednik je zatražio i dobio podršku Moskve. Ovo je vrlo uspešan diplomatski potez za Si Đinpinga, budući da je kinesko-rusko partnerstvo u vojnoj sferi više u interesu Kine nego Rusije.

MOSKVA POZIVA PEKING

Kako bi se potvrdila bliskost Kine i Rusije, najavljena je zajednička vojna vežba. Zapravo, kineska vojska će se pridružiti ruskoj, uz još šest zemalja koje će učestvovati u šestodnevnim vojnim vežbama „Centar 2019.“, koje će se održati od 16. do 21. septembra.

To je znak, kako napominje South China Morning Post, da su bilateralne veze između ove dve vlade jače nego ikada pre. Vežbe će biti organizovane u dve faze i na osam nivoa, a izvodiće se širom Rusije i Kaspijskog mora.

Prema izveštajima ruskog Ministarstva odbrane, u tom događaju učestvovaće 600 aviona, 15 ratnih brodova, 250 tenkova i još 20.000 vojnih jedinica. Prva faza uključuje antiterorističke vežbe, uključujući vazdušne napade i izviđačke operacije, a druga će se odnositi na upravljanje trupama i simulirane borbe.

PORUKA VAŠINGTONU

Neosporno je da predstojeća vežba predstavlja jasnu poruku Sjedinjenim Državama. Kina i Rusija imaju zajedničke interese na evroazijskom kontinentu i dele istog neprijatelja – Vašington. I Moskva, izolovana od zapada, kao i Peking, uvučen u beskonačni rat carinama, moraju da prošire svoj uticaj kako bi stvorili nove saveze i dali dah svojim tržištima.

Mnoge zemlje, međutim, odbijaju da otvore svoja vrata Kinezima i Rusima, isključivo zbog straha njihovog rukovodstva od ljutite reakcije Bele kuće. Da bi se preokrenuo trend, američki uticaj mora da bude smanjen. Ali to se mora postići bez ispaljenog metka, a ovo je najbolji način za slanje jasne poruke američkoj vladi.

Interoperabilnost između ruske i kineske vojske je ozbiljna pretnja Amerikancima, koji bi u slučaju neprijateljstva bili prisiljeni na sukob sa svoja dva glavna neprijatelja okupljena pod jednom zastavom. S tačke gledišta većeg dela američke elite, to je „greška“ koju se, decenijama, nije usudila da napravi nijedna uprava u Beloj kući. Tramp je očigledno uveren da je u stanju da izdrži sučeljavanje s dva najveća neprijatelja istovremeno, koje je pri tome gurnuo u neočekivani strateški savez.

Podsetimo da uz sve što se piše o savezu Rusije i Kine u obe zemlje postoje uticajni vladajući krugovi koji nisu dozvolili da saradnja preraste u vojno savezništvo na nivou koji bi podrazumevao razmenu visokih tehnologija i zajedničku odbranu. Sada je očito nestala ova „crvena linija“.

AZIJSKI BLOK

Zanimljivo je pogledati i ostale oružane snage uključene u manevre „Centar 2019.“. Tamo će biti prisutne vojske i Indije, Pakistana, Kirgistana, Kazahstana, Tadžikistana i Uzbekistana, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Zapravo vidimo saradnju zemalja „Šangajske organizacije za saradnju“ i „Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti“ na čelu s Rusijom.

Sa izuzetkom Indije i Pakistana, koje su u napetim odnosima zbog događaja u Kašmiru, ostale zemlje predstavljaju azijski blok s kojim je Kina nedavno ojačala svoje veze kako bi u njima sprečila hipotetički američki prodor.

Za kraj, ne zaboravimo na diplomatski značaj vežbi. Na primer, Indija i Pakistan su tradicionalni vojno-politički protivnici koji su se međusobno borili više puta i sada su u vrlo teškim odnosima, posebno nakon što je indijska vlada ukinula autonomiju države Jamu i Kašmir. Ali na vežbama „Centar 2019.“ će indijska i pakistanska vojska delovati kao partneri u zajedničkoj obuci, a tu im priliku pruža Rusija, zainteresovana za mirne i dobre odnose i sa Indijom i sa Pakistanom.

Ono što je još važnije, sve dok im se interesi podudaraju, Peking i Moskva će marširati zajedno više nego ikad pre. Ostaje nam da vidimo kako Vašington namerava da demontira ovu bombu u temeljima Bele kuće koja bi u svakom trenutku mogla da eksplodira.

(logicno.com)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …