Home / TEMA DANA / SPREMA SE NEŠTO VELIKO: SAD RAZMEŠTA RAKETE U AZIJSKO-PACIFIČKOM REGIONU! OVO SE DEŠAVA..

SPREMA SE NEŠTO VELIKO: SAD RAZMEŠTA RAKETE U AZIJSKO-PACIFIČKOM REGIONU! OVO SE DEŠAVA..

Peking se nada da će se Vašington suzdržati od razmeštanja raketa srednjeg i kratkog dometa u Azijsko-pacifičkom regionu, izjavio je ambasador Kine pri Ujedinjenim nacijama na sednici Saveta bezbednosti UN Čan Džun.

„Jednostrano istupanje SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa negativno će uticati na globalnu bezbednost, uključujući Evropu i Aziju“, rekao je Čan Džun.

On je kazao da Kina sada nije zainteresovana za trilateralne pregovore o kontroli naoružanja s Rusijom i SAD.

„U ovom trenutku Kina nije zainteresovana za takozvane trilateralne pregovore o kontroli naoružanja i neće učestvovati u njima“, rekao je ambasador Kine odgovarajući na raniju izjavu predsednika SAD Donalda Trampa da želi da se izradi novi trilateralni nuklearni sporazum Rusije, Kine i SAD.

Kineski diplomata je pozvao Moskvu i Vašington da produže Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju i da nastave da smanjuju količinu nuklearnog arsenala.

„Pozivamo Rusiju i Sjedinjene Američke Države da nastave dijalog o strateškoj bezbednosti i bilateralnim pitanjima razoružavanja, da preuzmu na sebe obavezu da produže Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju i da nastave suštinsko smanjivanje količine svog nuklearnog arsenala“, rekao je kineski ambasador.

Rusija i Kina su ranije zatražile sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom planova SAD da proizvode i razmeštaju rakete srednjeg dometa.

Pentagon je ranije objavio da je 18. avgusta testirana krstareća raketa kopnenog baziranja s nenuklearnim punjenjem, koja je bila zabranjena Sporazumom o raketama srednjeg i kratkog dometa iz 1987. godine.

Sporazum, kojim su bile zabranjene rakete dometa od 500 do 5.500 kilometara, prestao je da važi 2. avgusta.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je skrenulo pažnju na to da je tokom testiranja krstareće rakete korišćen uređaj za lansiranje Mk-41, koji se koristi i u američkoj vojnoj bazi u Rumuniji.

Moskva je to okarakterisala kao javnu potvrdu da su ti uređaji namenjeni ne samo za lansiranje raketa za presretanje, nego i za lansiranje krstarećih raketa.

Pentagon je saopštio da je za testiranje raketa zaista korišćen uređaj Mk-41, ali drugačije konfiguracije od onog u Rumuniji.

(Sputnik)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …