Home / TEMA DANA / KINEZI ZASTRAŠUJUĆOM PRETNJOM OTKRILI KO JE PROIZVEO KORONAVIRUS

KINEZI ZASTRAŠUJUĆOM PRETNJOM OTKRILI KO JE PROIZVEO KORONAVIRUS

Najveći proizvođač lekova na svetu Kina, preti da neće isporučiti lekove Evropi i SAD i optužuje Ameriku za podmetanje koronavirusa.

Kineska državna novinska agencija Xinhua prošle sedmice je prenela da će Kina da uvede ograničenja na izvoz lekova, tako da bi Sjedinjene Države i Evropa mogle da dožive pravu noćnu moru kada je u pitanju pandemija koronavirusa.

U članku kineske agencije stoji da će se to učiniti ako Amerikanci i Evropljani nastave da kritikuju kineski odgovor na koronavirus ili budu delovali previše sporo u ukidanju zabrane putovanja i druga ograničenja koja kineska vlada ne voli, ali su zatim ublažili pretnju izjavom da je Kina ispunjena tolikom „ljubavi“ prema svetu da nikada ne bi naštetila ljudima drugih zemalja ili ih čak „vređala“ na način na koji je Kina „vređana“ tokom epidemije koronavirusa.

Važno je napomenuti da oko 80 odsto aktivnih sastojaka nekih vitalnih lekova dolazi iz inostranstva, a velika većina od tih 80 odsto se proizvodi u Kini.

Usred već zategnutog strateškog rivalstva između velikih sila, Peking i kineski mediji podržani od strane države dodatno su ohrabreni u kritikama SAD-a, isprva što nisu dovoljno podržali kineske napore u borbi protiv virusa, a zatim za „stigmatizaciju“ da je virus poreklom iz Kine.

Visoki američki zvaničnici, uključujući predsednika Donalda Trampa, opisuju ga kao “strani virus”, pri čemu su američki državni sekretar Majk Pompeo i republikanski lideri otišli korak dalje i nazvali ga “Vuhan virus” ili “kineski koronavirus”.

Peking, međutim, poslednjih dana sve više dovodi u sumnju ideju da koronavirus, koji izaziva bolest poznatu kao Kovid-19, potiče iz Kine, iako su tamo prvi slučajevi prijavljeni još u decembru.

Na to je ukazao i portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Lijan koji je u petak na svom Tviter nalogu pozvao svojih više od 287.000 pratilaca da podele tvrdnju da koronavirus – koji je postao globalna pandemija – potiče iz SAD-a, a ne sa pijace morskih plodova u Vuhanu.

Virus je donela američka vojska koja je učestvovala na međunarodnim vojnim svetskim igrama u Vuhanu, u oktobru, koje su privukle takmičare iz više od 100 zemalja.

„Kada se u SAD-u pojavio nulti pacijent? Koliko je ljudi zaraženo? Gde su smešteni? Možda je američka vojska donela epidemiju u Vuhan“, napisao je Žao na platformi koja je za većinu Kineza nepristupačna. „Budite transparentni! Objavite svoje podatke! SAD nam duguju objašnjenje!“

Portparol američke ambasade u Pekingu odbio je da komentariše ovaj tvit.

Glasine o tome da je koronavirus možda bio proizveden u hemijskoj laboratoriji kao biološko oružje naučnici su već široko odbacili, napominjući da njegov genetski sastav ne podržava takvu tvrdnju.

Od kada se virus prvi put pojavio u Vuhanu do sada se proširio u više od 100 zemalja, uključujući od nedavno i Srbiju, sa preko 130.000 slučajeva širom sveta i preko 4.900 smrtnih slučajeva.

(Webtribune.rs)

Check Also

UDARNO! „RIO TINTO SU KOLONIZATORI I NEMAN KOJA RUŠI DRŽAVE- ALI IZA PROTESTA STOJE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE!“

Komentarišući tenzije izazvane subotnjim blokadama širom zemlje, reditelj Emir Kusturica ističe da se Rio Tinto …