Home / TEMA DANA / KO PRAVI HAOS I U RUMUNIJI: Iza nereda u Bukureštu stoje strane službe…

KO PRAVI HAOS I U RUMUNIJI: Iza nereda u Bukureštu stoje strane službe…

Američki milijarder mađarskog porekla Džordž Soroš (88), koji već decenijama kroji granice širom istočne Evrope i organizuje nacionalne i građanske sukobe kako bi nesmetano sprovodio svoj uticaj u globalnim geopolitičkim igrama, najverovatnije stoji iza poslednjih masovnih protesta u Rumuniji koje je policija u krvi rasturila.

To tvrde vodeći evropski analitičari, a prema poslednjim procenama, u subotu je u toj zemlji povređeno oko 440 demonstranata i 23 policajca. Mediji prenose da je najveći broj okupljenih došao iz dijaspore kako bi oborili levičarsku vladu, koju optužuju za korupciju.

– U Rumuniji su trenutno na vlasti Socijaldemokrate. Njihova vlada traje već 550 dana i sve vreme se organizuju manji protesti protiv nje. Međutim, ovi su dosad bili najveći i najkrvaviji – prenose svetski mediji, koji to masovno okupljanje vide kao opasnost za dalju eskalaciju sukoba.

Levičarska vlada na udaru globalista

Analitičari, međutim, naglašavaju da Rumuna u dijaspori ima oko tri miliona, a da su protesti u matičnoj zemlji organizovani putem prozapadnih globalističkih medija koji žele da ospore rad levičarske vlade.

– Rumunija je važna država u EU. Ona je članica NATO. Njena aktuelna vlada ima svoje nacionalne interese i želi da sprovodi politiku koja je u korist građana, a koja se protivi globalizaciji – navode analitičari i dodaju da je Socijaldemokratska vlada u Bukureštu zbog toga veliki trn u oku Zapada.

Osim toga, vojni analitičari navode da se u Rumuniji nalazi i važan američki raketni štit i da bi to mogao da bude jedan od glavnih razloga zbog kojih razne nevladine organizacije u toj zemlji, a od kojih nekima rukovodi Džordž Soroš, žele da tu zemlju stave pod svoj uticaj.

Predsednik države na strani demonstranata

U tome im, podsećaju mediji, pomaže i aktuelni rumunski predsednik Klaus Joanis, koji ne krije da je prozapadno orijentisan i često kritikuje vladu u Bukureštu. Međutim, ovoga puta on je stao na stranu demonstranata i oštro osudio brutalnu intervenciju policije nazvavši je neproporcionalnim odgovorom na mahom mirne proteste.

Ipak, zaključuju neke od analiza, Rumunija je već dugo poprište ozbiljne političke krize i nekoliko puta je menjala predsednika vlade, dok šef države Joanis neprekidno kritikuje njen rad i usmerava državu u pravcu Zapada.

Šta traže demonstranti

Demonstranti u Rumuniji navodno zahtevaju da se smeni korumpirana vlada Socijaldemokrata, koja je na izborima 2016. ubedljivo dobila većinu u parlamentu sa 45 odsto osvojenih glasova.

– Ne želimo da našom zemljom vladaju lopovi koji pune svoje džepove. Ako se ništa ne promeni, kakva će biti budućnost naše dece – rekla je jedna od demonstranata Georgeta Angel, koja već 14 godina živi u Valensiji.

Demonstranti su mahali rumunskim, španskim, italijanskim i drugim zastavama i uzvikivali parole protiv vlade.

– Pravda, ne korupcija, vi ste crvena kuga – vikali su demonstranti pre nego što ih je rasterala policija.

Nemac na čelu Rumunije

Klaus Joanis (59) je aktuelni rumunski predsednik, koji je poznat kao snažan kritičar vlade. Došao je na vlast 2014. kao vođa Nacionalne liberalne partije i snažno se zalaže za zbližavanje zemlje sa Zapadom. Inače, on je prvi rumunski predsednik koji dolazi iz jedne etničke manjine. Naime, on je transilvanijski Saksonac, pripadnik manjine koja govori nemačkim jezikom i čiji su se preci doselili u Rumuniju u 12. veku.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …