Home / TEMA DANA / PROTIV OVOG NE POSTOJI ODBRANA: Američka vojska zapanjena ruskim ratovanjem u Siriji! Evo o čemu se radi..

PROTIV OVOG NE POSTOJI ODBRANA: Američka vojska zapanjena ruskim ratovanjem u Siriji! Evo o čemu se radi..

Kako se navodi u najnovijim publikacijama u američkim i ruskim medijima orijentisanim na obaveštajne podatke, Rusija je iskoristila svoju vojnu operaciju u Siriji da testira novo naoružanje protiv američkih snaga.

Rusko elektronsko ratovanje se pokazalo toliko efikasnim da se američki analitičari otimaju da nauče nešto iz toga.

U svom članku za zvanični list ruske vlade “Rossiyskaya Gazeta,“ novinar Anton Valagin je iz američkih medija prikupio stavove viših oficira američke vojske i američkih stručnjaka na ovu temu.

“U severoistočnoj Siriji se suočavamo sa neviđenom elektronskom borbom, što nikada nigde nisam video,“ rekao je američki pukovnik Brajan Salivan, čija je jedinica u prošlosti takođe radila u Avganistanu, Iraku, Kuvajtu i Siriji.

Konkretno u Siriji, rekao je pukovnik, američka vojska se suočila sa “novim izazovima“ i pokušala to da pretvori u “dobar trening,“ aludirajući na sposobnosti ruske opreme.

Međutim, stručnjaci nisu toliko optimistični. Treba napomenuti da su ruska moderna sredstva elektronskog ratovanja moćna, mobilna i mogu biti instalirana na oklopna vozila i avione kako bi napali mete udaljene nekoliko stotina kilometara.

“Odjednom se sva naša oprema isključi. Ne možete tražiti vatrenu podršku ili upozoriti na neprijateljski napad, jer su vaši radari blokirani i ne vidite ništa. Ovo može biti opasnije od konvencionalnog oružja jer nema zaštite protiv toga,“ rekao je penzionisani američki pukovni Lori Mo Bakhout za časopis Foreign Policy.

Danijel Gur, stručnjak za nacionalnu bezbednost na Leksingtong institutu, dodao je da ruski sistemi za elektronsko ratovanje ne samo da mogu blokirati komunikacione kanale, već i promeniti podatke: “Činjenica je da su oni zaista sposobni da poremete operativne slike na bojnom polju, što može dovesti do ozbiljnih posledica,“ upozorio je on.

Između ostalog, Rusija u Siriji koristi svoje nove sisteme elektronskog ratovanja Leer-3, Krasukha i Moskva. Prvi je sposoban da uguši mobilne mreže ili pošalje SMS poruku sa naređenjima za predaju.

Krasukha guši radare na zemlji, u vazduhu i u svemiru. Moskva sistem, s druge strane, deluje pasivno – dok ostaje nevidljiv neprijatelju, skenira talase otkrivanjem zračenja iz aviona, krstarećih raketa, pa čak i vođene municije. Prikupljeni podaci se prenose na druge sisteme za elektronsko ratovanje i elektronsko suzbijanje meta.

Webtribune.rs

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …