Home / TEMA DANA / Komandant Kfora na KiM otkrio: Na osnovu Briselskog sporazuma šiptarski „ROSU“ može da se kreće po celoj teritoriji Kosova!

Komandant Kfora na KiM otkrio: Na osnovu Briselskog sporazuma šiptarski „ROSU“ može da se kreće po celoj teritoriji Kosova!

siptari- albanci- kosovo- specijalci- policija

 Komandant Kfora na KiM, italijanski general Đovani Fungo, kaže da su sva nasilna dela za osudu i neprihvatljiva i da se situacija na Kosovu znatno poboljšala.

Upitan kako ocenjuje prethodne dve decenije, tokom kojih su počinjeni brojni zločini nad Srbima, proterano njih 250.000, a kod onih koji su ostali prisutan stalan strah, on kaže da je njegov utisak, kao komandanta Kfora, svakako pozitivan.

„Sitaucija se znatno poboljšala“, rekao je on u intervjuu za „Politiku“, podsetivši da je vojno prisustvo NATO od 1990. smanjeno sa 55.000 vojnika na oko 4.000.

Prema njegovoj oceni, znantno je smanjen broj međuetničkih incidenata, zbog čega, kako kaže, vojnici Kfora obezbeđuju samo manastir Dečani, a ostale verske objekte SPC, za koje se smatralo da su pod rizikom, policija.

„Tokom ovih godina bezbednosna situacija u sredinama većinski naseljenim srpskim stanovništvom je poboljšana. Kosovski Srbi su integrisani u lokalne bezbednosne organizacije. Uloga Kfora u ovom kontekstu je bila i ostaje od suštinskog značaja.

U skladu sa Rezolucijom SB UN 12 44 mandat Kfora je da održava bezbedno i sigirno okruženje i da obezbedi slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu“, kaže italijanski general.

Na pitanje da li iskreno misli da su ostali pravoslavni objekti SPC sigurni u rukama kosovske policije, on kaže da je ksovoska policija visoko profesionalna, da uživa veliko poverenje stanovništva i sposobna je da izvrši sve zadatke.

Na konstataciju novinara da Srbi strahuju od novog pogroma i na pitanje da li 4.000 vojnika Kfora može da zaštiti srpsku zajednicu, Fungo kaže da će Kfor nastaviti da igra važnu ulogu kao podrška svim ljudima na Kosovu.

„Zadržaće i obaveštenost o aktuelnoj situaciji. Nataviće da sprovodi redovne procene bezbednosti kako bi utvrdio da li je neophpdno da preduzima bilo kakve mere“.

Povodom najave prištinskih vlasti o formiranju vojske Kosova i na pitanje da li će u tom slučaju biti mesta za Kfor, Fungo podseća na saopštenje generalnog sekretara Nasto Jensa Stoltenberga od 8. marta u kojem je istakao da su struktura , mandat i misija KBS stvar lokalnih kosovskih insituacija u skladu sa njihovim ustavnim pravom.

„Međutim, ako mandat KBS evoluira na način kao što je predloženo, NATO će morati da preispita nivo svoje posvećenosti, posebno u pogledu izgradnje kapaciteta“, naglašava Fungo.

Upitan da li Rosu bez pristanka komande Kfora može da deluje na severu Kosova, Fungo kaže:

„Na osnovu Briseskog sporazuma iz 2013. između Beograda i Prištine, institucije Kosova nisu u obavezi da traže odobrenje od Kfora za kretanje njihovih policijskih snaga širom teritorije Kosova.“

Na pitanje da li je tačno da Kfor ne zalazi u kampove Daeša (IS) na Kosovu, Fungo odgovara da je terorizam veoma složen fenomen na koji niko nije imun.
„Mandat Kfora ne obuhvata borbu protiv terorizma.

Kfor je dobro pripremljen da se suoči sa sa bilo kakvim mogućim izazovima i spreman je da reaguje na svaku pretnju .

Kosovska policija je nedavno sprovela nekoliko uspešnih operacija što pokazuje njihovu sposobnost da rešavaju ovu vrstu pretnji“, dodao je on.

On je takođe rekao da Kfor ima viskoprofesionalan i obostran konstruktivan odnos sa Vojskom Srbije.

(Tanjug)

Check Also

BLIŽI SE RAT NA DALEKOM ISTOKU: KAD POČINJE SUKOB KINE I SAD OKO TAJVANA?!

Neočekivano koliko i obeshrabrujuće, američki i kineski mediji došli su do konsenzusa koji nisu tražili. …