Home / TEMA DANA / KOMŠIJE U ŠOKU: Putin će namamiti Trampa na podele u Evropi a Srbija će zagospodariti Balkanom!

KOMŠIJE U ŠOKU: Putin će namamiti Trampa na podele u Evropi a Srbija će zagospodariti Balkanom!

Sjedinjene Američke Države dobile su novog predsednika i ulaze u novu nepredvidivu i promenljivu eru, piše zagrebački “Jutarnji list”.

putin-tramp

Glavna nedoumica s kojom se suočava izabrani predsednik Donald Tramp jeste hoće li delovati u skladu s predizbornim obećanjima i izazvati ozbiljne sukobe unutar i izvan Amerike ili će povući pretnje i naljutiti polovinu elektorata koji su ga videli kao populističkog spasitelja, navodi list.

Tramp će se suočiti se sa strahovitim izazovima na području unutrašnje i spoljašnje politike nakon izbora koji su podelili zemlju i uznemirili mnoge američke saveznike.

Na domaćem planu postoji hitna potreba za mirenjem frustrirane javnosti. Velik deo vidi federalnu vladu u Vašingtonu kao korumpiranu elitu.

Tramp je obećao da će isušiti močvaru glavnoga grada, ali nije jasno što će to značiti u praksi. Bilo kakav pokušaj čistki i istraga političara poput Klintonovih mogao bi da ugrozi političko dvostranačje u Kongresu.

Jednako veliku opasnost predstavlja reakcija javnosti protiv Trampa ako on počne implementirati obećanja o deportaciji miliona Meksikanaca i drugih hispano imigranata ili ako zabrani ulazak muslimanima u zemlju, odnosno počne sa ekstremnim proverama “potencijalnih” terorista.

Ne može se isključiti mogućnost da će Amerika svedočiti masovnom nasilju razmera neviđenih od pokreta za ljudska prava i kampanje protiv Vijetnamskog rata 60-ih godina, analizira “Jutarnji”.

Trampov ekonomski program pun je obećanja, ali bez detalja. Ideja da federalna vlada može osigurati ekonomski rast i stvoriti milione novih radnih mesta je pojednostavljena i varljiva. Međutim, neuspeh u ostvarivanju najava iz kampanje dovešće do većeg protivljenja javnosti Trampu, a on sam bi se mogao pokazati kao vašingtonski insajder ili čak kao običan varalica, dodaje list.

Međutim, mehanizmi koji postoje u američkom sistem neutralizovaće neke od Trampovih autoritarnih nagona, poput ućutkivanja medija ili stavljanja u zatvor političkih protivnika.

Ipak, s obzirom na to da su oba doma Kongresa u republikanskim rukama, Trampu će biti lakše da progura politiku koja će izazvati daljnju podelu nacije, navodi se u tekstu.

Na međunarodnoj areni trampizam je deo šireg desničarskog pokreta koji jača u Evropi i temelji se na ksenofobiji, antiglobalizmu, političkom nacionalizmu i ekonomskom protekcionizmu.

Trampovi ekonomski recepti osiguraće da dođe do revizije svih postojećih dogovora o slobodnoj trgovini te da se nijedan novi ne potpiše s Evropom ili Istočnom Azijom.

Paradoksalno, to će podrivati stvaranje novih fabrikai, povećati cene dobara i na kraju naštetiti američkom radniku.

Takođe će stvoriti probleme s Kinom i drugim ključnim silama i stvoriti nove tenzije u regijama koje se spore, poput Istočne Azije, dodaje “Jutarnji”.

Trampovo obećanje da će uništiti tzv. Islamsku državu i otkazati nuklearni dogovor s Iranom mogli bi nagovestiti novu trku u naoružavanju na Bliskom istoku gde bi došlo do želje Saudijske Arabije za nuklearnim oružjem.

Tramp je zapravo podržao nuklearnu proliferaciju na Bliskom i Dalekom istoku tokom izborne kampanje, navodi zagrebački list.

Država koja bi najviše mogla profitirati od predsednika Trampa je Rusija Vladimira Putina. Tramp je pohvalio Putina kao velikog vođu, nazvao je NATO zastarelim, a neki od njegovih spoljnopolitičkih saveznika posluju u Rusiji ili su privatno povezani s Kremljem, ističe se u tekstu.

Nijedan evropski saveznik ne može biti siguran da će SAD ostati posvećen NATO-u i braniti njihovu nacionalnu sigurnost. Trampovi komentari o NATO-u kao višku imali su ozbiljne reperkusije na istočnoj fronti od Baltika do Crnog mora.

Putin bi mogao da testira Trampovu reakciju kratkim ratom sa zemljom poput Estonije i utvrditi da je to lokalni problem i nema veze sa SAD-om, piše “Jutarnji” i dodaje da je još verovatnije da će Kremlj pokušati da namami Trampa na novu podelu Evrope u zamenu za grandioznu antiterorističku koaliciju koja odgovara Moskvi.

Takav pristup ohrabriće ruske saveznike i partnere poput Srbije u preuzimanju veće uloge na Balkanu, bez straha od značajne američke reakcije u trenutku haosa u Evropi.

Postoji opasnost i od loše procene Rusije i dominacije u odnosima s Vašingtonom. Tramp bi se mogao pokazati kao osoba koja snažnije reaguje na nešto što procenjuje kao uvredu Moskve ili druge strane koja prekrši dogovor.

Takva nepredvidljivost mogla bi rezultirati naglom i mnogo opasnijom međunarodnom konfrontacijom, zaključuje se u tekstu “Jutarnjeg lista”.

(B92/jutarnji.hr)

Check Also

„INVAZIJA KREĆE U JANUARU, ZA NAPAD SPREMNO 94.000 VOJNIKA!“

Rusija bi krajem januara mogla da izvede vojnu invaziju velikih razmera u ukrajinskom regionu Donbasa, …