Home / TEMA DANA / KRAJ SAVEZNIŠTVA?! MAKRON RUŠI NATO- OKREĆE SE RUSIJI! EVO ŠTA SE DEŠAVA…

KRAJ SAVEZNIŠTVA?! MAKRON RUŠI NATO- OKREĆE SE RUSIJI! EVO ŠTA SE DEŠAVA…

Francuski predsednik Emanuel Makron rešio je da razbuca NATO. On smatra da Evropa mora da se oslobodi američkog uticaja i da se okrene Rusiji, sa kojom treba da izgradi čvrstu stratešku saradnju, uključujući i vojnu.

Makron, koji kroz zemlje EU promoviše svoju novu strategiju odbrane Evrope, juče je u Finskoj ponovio ranije iznet stav da bezbednost Starog kontinenta ne sme da zavisi od SAD.

 Evropi je potrebna autonomija u odbrani, a ne kao sada da zavisi od Amerike. U našem je interesu da imamo strateške odnose sa Rusijom i sa Turskom. To će nam doneti stabilnost, koja će na duge staze ojačati i ujediniti ceo kontinent – rekao je Makron na konferenciji za novinare sa svojim finskim kolegom Saulijem Ninistom u Helsinkiju.

On je dodao da Evropa mora da promeni svoj odnos prema Rusiji.

– Činili smo mnogo grešaka i imali mnogo nesporazuma poslednjih decenija. Kao što sam istakao i tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, moramo uspostaviti čvrstu saradnju, na primer u oblasti sajber-bezbednosti, vojne bezbednosti, ali i na svim drugim poljima – istakao je Makron.

Prema njegovim rečima, preduslov za to je da se Stari kontinent oslobodi američkog uticaja.

– Moramo preuzeti inicijativu u poboljšanju odnosa sa Rusijom. Kad je reč o Ukrajini, sporazum iz Minska je takav kakav je. Ne treba da zaboravimo šta se dogodilo, ali moramo biti realni i nastaviti dalje – naglasio je francuski predsednik.

Kako je naveo, da bi EU obezbedila veću stabilnost, najpotrebniji su joj dobri odnosi sa susedima.

– Moramo dobro preispitati transatlantske veze i popraviti odnose sa silama i velikim nacijama sa kojima Evropa deli istoriju. Potrebne su nam i šire evropske vrednosti, koje su se tokom decenija izgubile – izjavio je Makron.

Francuski predsednik je, inače, od početka ove nedelje krenuo u ofanzivu protiv SAD i njihovog predsednika Donalda Trampa. Makron smatra da Trampovo nametanje sankcija evropskim partnerima i njegovo distanciranje od NATO saveznika podriva bezbednost u Evropi, izgrađenu nakon Drugog svetskog rata.

– Partner s kojim je Evropa izgradila posleratni poredak okreće leđa našoj zajedničkoj istoriji. Stoga evropske zemlje moraju da rade zajedno u borbi protiv Trampove izolacionističke politike. Njegova pobeda na izborima predstavlja krizu moderne globalizacije i sad je na svim zemljama sveta da učine tu globalizaciju humanijom – rekao je Makron u ponedeljak, dajući svojim ambasadorima smernice u narednih godinu dana.

Kraj dominacije SAD

Analitičari na osnovu Makronovih poteza smatraju da je došao kraj NATO i da Evropa želi novi svetski poredak u kom Amerika neće dominirati.

– Novi predlog francuskog lidera o oslobađanju od američkog uticaja na Starom kontinentu znači prekid transatlantskih odnosa, a samim tim to je kraj za NATO pakt. Taj vojni savez godinama je služio samo interesima Amerike, a tome je očigledno došao kraj. Stoga nova Makronova vojna strategija za Evropu, koja se bazira na savezu bez SAD, a na saradnji sa Rusijom, može da bude prekretnica za ceo svet – smatraju stručnjaci.

Oni podsećaju da EU planira da uloži 20 milijardi evra na reformu odbrane između 2021. i 2027. godine.

– To znači da para za NATO neće biti. Članice EU ionako su opterećene raznim dažbinama, te je malo verovatno da će hteti da izdvajaju za dve vojne alijanse – za evropsku i transatlantsku – kažu analitičari.

(Informer)

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …