Home / TEMA DANA / Kusturica odgovara na pitanje- „Gde su Srbi u svetskoj priči?“

Kusturica odgovara na pitanje- „Gde su Srbi u svetskoj priči?“

Predavanje proslavljenog srpskog reditelja, pisca, muzičara, Emira Kusturice u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti izazvalo je ogromno interesovanje.

kusturica

Kusturica je, na predlog Odeljenja jezika i književnosti, bio prvi gost SANU u okviru ciklusa koji je Akademija pokrenula povodom 175 godina postojanja kako bi predstavila najistaknutije stvaraoce i njihovo delo.

Slavni reditelj trebalo je da održi predavanje naslovljeno „Bog je kultura“, ali kako je objasnio, to je ideja za čije dokazivanje je potrebno više vremena, te je tu temu podelio u tri priče i prvu od njih pročitao u svečanoj sali SANU.

Kusturica je rekao da je ta priča odgovor na pitanje „Na kojoj smo strani?“ i da je nastala kao zamišljena šetnja sa akademikom i književnikom Matijom Bećkovićem, koja je „obavljena ćutke sve dok Bećković nije izgovori revolucionarnu stvar“.

U svojoj priči Kusturica se osvrnuo na izbor Donalda Trampa za presednika, na međunarodne odnose, Evropu i NATO, šta vetrovi sa različitih strana donose u Srbiju, objasnio šta znači „ne političim“ (ne lažem) i kako „moral“ potiče od glagola morati.

„U poslednje vreme vetrovi duvaju jako, ali strane sveta veoma tvrdogolavo čuvaju svoje pozicije, sve se promenilo, ali te strane se ne daju.

Meni je rekao jedan čovek da bi bolje bilo da se umesto oroza ili petla okreću strane sveta, to bi nam bilo najbolje i da se petao dovoljno vrteo i da se zameni, jer više nije moderno da se limeni petlovi vrte, a danas kada si ispao iz mode, to je gore nego da te živog sahrane“, kazao je Kusturica.

Prema njegovim rečima, dosadno je kada je sve isto.

„Kažu kada bi sever bio jug, a zapad istok, to bi razbilo monotoniju, a one što žive od ratova, to bi razbilo. Pošalješ tenk u Istanbul, a on završi u Kopenhagenu, prešadija treba da osvoji Zagreb, a stigne pred Temišvar„, primijetio je Kusturica.

On kaže da njega odmah „uznemiri pitanje kako bi mi, naslednici Svetoga Save držali stranu, jer mi nismo ni Istok ni Zapad“.

„Ako bi ostali između Severa i Juga, gde će onda jadni Džej sa svojom pesmom (Ni na istok, ni na zapad)“, dodaje reditelj.

Kusturica u svojoj priči dalje navodi da ko ume da čita izveštaj Hidrometeorološkog zavoda, pola je fakulteta završio, pa je pročitao „izveštaj u koji je upleo svoje prste.“

„Sa zapada duvaju stalni vetrovi i u Srbiju stižu sa Atlantika i prouzrokuju najveće promjene. Nekada sa sjevera Ukrajine i rijeke Dnjepar duva vetar, nema ništa da ga zadrži i oslabi dok ne stigne do nas i sledi nam krv u žilama.

Jug za nas i nije neki vetar, on najavi kišu, a istočni vetrovi stižu na kraju i na najdramatičniji način zakomplikuju stvari. Ti vjetrovi se umiešaju i opasno se suprostave zapadnim koji donose stalne promene“, naveo je Kusturica.

On primećuje da „nama juče javiše da nema Evrope, a mi opet preko Engleza, koji samo što su izašli iz Evrope, putujemo tamo“.

Gde, ne znamo, koliko, nemamo pojma, ali idemo, kome to je još komplikovanije za odgovoriti. Ranije je bilo sumnje ako nema Evrope, prihvatiće nas NATO, ali šta sada poslije novog predsednika SAD?

Niko više neće da se širi, ni Evropa, a ni NATO. Gde ćemo onda mi jadni„, navodi Kusturica i dodaje da smo mi od svih najduže bili na svojoj strani.

Reditelj ističe i da smo se „uvjerili da je najisplativije biti neko ko se lako proda, a da je držati svoju stranu čista glupost“.

emir kusturica andricgrad 740×3801 Kusturica: Jurimo u EU, a niko nam nije javio da je više nemaPolitičari u Evropi, kako kaže Kusturica u svojoj priči, čekaju vijest, nijesu se nadali pobjedi Trampa, posebno evropski komesari.

Na pitanje „gde smo mi u svetskoj priči“, Kusturica odgovara da „mi ne znamo šta nam tačno fali, ali se prislanjamo uz narod jer nemamo ništa bolje“.

„Narod zna da mu fali pravde, ali od nje se ne živi, kažu ovi koji se bave politikom“, naglasio je slavni reditelj i rekao da mu je jedan komšija na Mokroj gori objasnio da „ne političim“, znači „ne lažem“.

Kusturica je pomenuo i da kada je odlazio na školovanje, u Prag, 1974. godine Amerika imala 44 milijardera, a danas ih ima 430.

„To su naslednici onih koji su kraljevima odsjekli glave, ali njihovo je bogatstvo toliko naraslo da se stvar vratila unazad, na faraone.

Danas demokratiju uređuju faraoni, trebalo je ubiti kraljeve da bi faraoni vladali„, primetio je Kusturica.

(B92)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …