Home / TEMA DANA / LAVROV I POMPEO TRI SATA IZA ZATVORENIH VRATA! EVO O ČEMU SU RAZGOVARALI..

LAVROV I POMPEO TRI SATA IZA ZATVORENIH VRATA! EVO O ČEMU SU RAZGOVARALI..

Rusija je zainteresovana za obnavljanje dijaloga sa SAD o svim aspektima kontrole naoružanja, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon sastanka s američkim državnim sekretarom Majklom Pompeom u Sočiju.

Lavrov je rekao da je dijalog s američkim kolegom, koji je trajao tri sata, bio „otvoren i koristan“, a da je jedna od tema sastanka bilo pitanje Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa, kao i mogućnost produžavanja Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju.

„Naravno, posebnu pažnju smo posvetili pitanjima strateške stabilnosti. Razmotrili smo situaciju u vezi sa Sporazumom o raketama srednjeg i kratkog dometa. Govorili smo o perspektivama Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju koji ističe u februaru 2021. godine. Zainteresovani smo za to da se obnovi konkretni i profesionalni dijalog o svim aspektima kontrole naoružanja“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Ruski ministar je naglasio da napetost u odnosima Rusije i SAD negativno utiče na situaciju u celom svetu, zbog čega je neophodno potruditi se da se ona ublaži.

Pored bilateralnih odnosa SAD i Rusije, dvojica diplomata su razmotrila i najaktuelnije međunarodne probleme, odnosno situaciju u Venecueli, Severnoj Koreji, Siriji, Ukrajini, Avganistanu, kao i napetost u vezi s iranskim nuklearnim programom.

Govoreći o rusko-američkim odnosima, Sergej Lavrov je rekao da se nada da će se nakon objavljivanja izveštaja američkog specijalnog tužioca Roberta Milera o rezultatima istrage o navodnom mešanju Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016. godine i navodnoj zaveri predsednika SAD Donalda Trampa s Rusijom — „strasti smiriti“, kao i da će Vašington i Moskva konačno uspeti da uspostave dijalog.

„Insinuacije o zaveri Rusije s Trampom su potpuna fikcija“, rekao je Lavrov.

Ruski ministar je, takođe, predložio formiranje nevladine ekspertske grupe SAD i Rusije i poslovnog saveta dveju zemalja. On je dodao da se s američkim kolegom dogovorio da se obnovi rad kanala komunikacije Moskve i Vašingtona.

Izbegavanje vojnih scenarija
Osvrćući se na situaciju na Korejskom poluostrvu, Lavrov je istakao da se Moskva zalaže za to da se dalje razvija dijalog SAD i Severne Koreje, kao i da je spremna da ga podrži.

Prema njegovim rečima, Rusija i SAD su se dogovorile da nastave konsultacije o Siriji, uključujući borbu protiv terorizma, politički proces u toj zemlji i vraćanje izbeglica na svoja ognjišta.

Što se tiče iranskog nuklearnog programa, dijalog Rusije i SAD daje nadu u mogućnost da se postigne dogovor o tom problemu, rekao je Lavrov i ocenio da su SAD zainteresovane za političko rešavanje krize u odnosima s Iranom.

„Rusija će doprinositi tome da situacija s Iranom ne krene ka vojnom scenariju“, rekao je Lavrov i dodao da se nada da će u nesuglasicama u vezi s iranskim nuklearnim problemom „prevladati zdrav razum“.

Razgovor s Pompeom je, kako je rekao, bio otvoren i kada je reč o Venecueli, a Moskva je prenela stav da se zalaže za rešavanje krize unutrašnjim dijalogom u toj latinoameričkoj zemlji.

„Demokratija se ne može postavljati na silu. Pretnje koje se čuju na račun Vlade Nikolasa Madura, pretnje koje se čuju iz usta i zvaničnika administracije SAD i iz usta (opozicionog lidera Huana) Gvaida, koji stalno spominje svoje pravo da traži oružanu intervenciju spolja, ništa zajedničko s demokratijom nemaju“, naglasio je Lavrov.

Lavrov i Pompeo će se nakon obraćanja medija uputiti u letnju rezidenciju predsednika Rusije u Sočiju, gde će se sastati s Vladimirom Putinom i preneti mu rezultate razgovora. Pompeo je prvi put u poseti Rusiji kao američki državni sekretar.

Check Also

UDARNO! EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA DONEO PRESUDU DA JE OBAVEZNA VAKCINACIJA LEGALNA

Evropski sud za ljudska prava doneo je presudu da je obavezna vakcinacija legalna i da …