Home / TEMA DANA / Lavrov: U toku je velika bitka sa Amerikancima..!

Lavrov: U toku je velika bitka sa Amerikancima..!

Amerikanci nastoje da Evropu ekonomski odvoje od Rusije, ali unutar EU već počinje dugačije sagledavanje nastale situacije – ocenio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

lavrov

Prema njegovim rečima, u toku je „velika bitka“: „SAD žele da iskoriste sadašnju situaciju da Evropu prevuku na svoju stranu i da sebi obezbede maksimalno povoljne uslove u pregovorima o transatlantskom trgovinskom i investicionom partnerstvu.

Pregovori među njima traju već nekoliko godina. U EU su smatrali da Amerikanci nastoje da sebi osiguraju nepravedne prednosti. Sada se sve to aktiviralo, posebno preko nametanja EU  isporuka američkog gasa koji morabiti skuplji od ruskog“.

Ruski ministar je ukazao da iza svega stoje i ekonomski interesi, pa naglasio:

„Ogromnu, čak presudnu ulogu u svemu tome igraju geopolitičke računice“.

Odgovarajući na pitanje – neće li Rusija u toj bici sa Amerikancima izgubiti Evropu? – Lavrov je rekao:

„Mislim da nećemo. Već se uočava drugačije sagledavanje situacije unutar EU. O mnogo čemu govori okolnost da neke zemlje EU, koje nisu ni najveće ni vodeće, već počinju da govore da je politika sankcija kontraproduktivna i da vodi u slepu ulicu“.

Ruski ministar je ovome dodao: „Politika sankcija EU ne može se dugo održati jer se unutar Evropske unije već čuju razumni glasovi koji skreću pažnju na apsolutno paradokslanu situaciju da je komitet stalnih predstavnika u Briselu dobio nalog da predloži nove sankcije dobio na dan potpisivanja mirovnog protokola u Minsku“.

Dodao je da je Moskva zainteresovana za stratešku saradnju sa Evropskom unijom i da će otuđenost između EU i Rusije proći.

„Ako se udruže potencijali Rusije i EU – na svetskim tržištima će u dobitku biti obe strane. Što se nas tiče, i dalje je aktuelna ideja da se do 2020. Između EU, ZND i Carinske unije (Rusije, Belorusije i Kazahstana) uspostavi zona slobodne trgovine. To bi dalo odgovore na mnoga pitanja“ – podvukao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je posebno naglasio da sve što rade ukrajinski „radikali i ekstremisti“ – uključujući i one u rukovodećim strukturama u Kijevu – „dobija kart-blanš iz SAD“

„Vašington je već više puta dokazao da je njegov cilj da maksimalno zaošri ukrajinsku krizu i da Ukrajinu iskoristi kao monetu za potkusurivanje u svom najnovijem pokušaju da izoluje i oslabi Rusiju. Provokatora u rukovodstvu Ukrajine ima dosta, ali Zapad praktično ništa ne čini da obuzda radikalne elemente. Zato Rusija gleda da radi sa onima koji predstavaju liniju predsednika Ukrajine“ – podvukao je Lavrov.

On je istovremeno upozorio da u Ukrajini mogu biti obnovljena ratna dejstva jer su u tome naročito zaintesesovane vojne formacije koje nisu direktno potčinjene Kijevu.

(Fakti)

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …