Home / TEMA DANA / LAVROV UPOZORAVA: USKORO POČINJE NOVI KRVAVI RAT!

LAVROV UPOZORAVA: USKORO POČINJE NOVI KRVAVI RAT!

Rusija će nastaviti da ulaže napore u rešavanje situacije u Libiji, potrebno je ohrabrivati sve libijske strane na dogovor, a ne rešavati stvari silom, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za novinare posle razgovora sa kolegom iz Šri Lanke. Lavrov je naglasio da se ekstremisti iz Sirije prebacuju u Libiju.

Ministar je podsetio da su ranije lideri Turske i Rusije pokrenuli inicijativu za prekid vatre u Libiji i da su iz tog razloga u ponedeljak održani međulibijski pregovori.

„Nastavićemo napore u tom smeru. Za sada nisu postignuti konačni rezultati“, istakao je Lavrov.

„Sve napore koje sada ulažu i Evropljani, među kojima su Nemci, Francuzi i Italijani, napore koje ulažu susedi Libije – Alžir i Egipat, kao i Ujedinjeni Arapski Emirati, Turska, Katar, Rusija – želimo da ujedinimo i svi radimo u istom pravcu i podstičemo sve libijske strane da dođu do sporazuma, umesto da nastave da rešavaju stvari silom“, precizirao je Lavrov.

On je objasnio da su snage NATO-a 2011. godine bombardovale libijsku državnost, a da posledice te nezakonite „avanture“ svet i, pre svih, sami Libijci još osećaju.

Ruski ministar rekao je da se ekstremisti iz Sirije, iz Idliba, prebacuju u Libiju da bi tamo i dalje „mutili vodu“.

Lavrov je objasnio da oko 90 odsto teritorije Sirije kontroliše legitimna vlada, a da na preostalim žarištima terorističke aktivnosti, pre svega Idlibu, ekstremisti postepeno gube svoje položaje.

„Ali, nažalost, veliki njihov deo prebacuje se u Libiju kako bi nastavio da ‘muti vodu’ u toj zemlji“, istakao je Lavrov.

Konačni dokument na pregovorima u Moskvi u ponedeljak potpisalo je nekoliko strana sukoba u Libiji, osim komandanta Libijske nacionalne armije Halife Haftara koji je zatražio još vremena i napustio Rusiju.

Check Also

BLIŽI SE RAT NA DALEKOM ISTOKU: KAD POČINJE SUKOB KINE I SAD OKO TAJVANA?!

Neočekivano koliko i obeshrabrujuće, američki i kineski mediji došli su do konsenzusa koji nisu tražili. …