Home / TEMA DANA / LAZANSKI DIREKTNO IZ SIRIJE: RUSI SU MI REKLI DA ĆE ISPRAVITI GREŠKE IZ 1999-te, KAD JE BOMBARDOVANA SRBIJA!

LAZANSKI DIREKTNO IZ SIRIJE: RUSI SU MI REKLI DA ĆE ISPRAVITI GREŠKE IZ 1999-te, KAD JE BOMBARDOVANA SRBIJA!

I juče ujutro su ruski borbeni avioni nastavili da bombarduju položaje pripadnika Islamske države iz Al Nusre, ukupno 46 borbenih naleta na 83 objekta terorističke infrastrukture. To još nije i puno naprezanje jednog avio-puka s 32 borbena aviona, a kada nalet dostigne brojku 100 moći će da se govori o maksimumu. Dok sam posmatrao poletanje aparata Su-34 jedan ruski oficir stajao je do mene.

 putin-rusija-vojska

– Šteta što 1999. godine niste imali bazu negde blizu nas, pa da ovako polećete – okrenuo sam se njemu.

– Istorija je puna grešaka, ali greške se mogu ispraviti – uzvratio mi je sa smeškom.

Dakle, u severozapadnoj provinciji Hama, u dolini Sahel al Gab, dejstvovali su ruski jurišnici Su-25, dok je sirijska kopnena vojska na severu provincije Homs likvidirala terorističku enklavu u području Rastane, a na severozapadu provincije Hama, upravo u dolini Sahel al Gaba, uzela pod kontrolu strateški važne puteve iz Latakije ka Idlibu i Alepu. Kod Alepa je sirijska vojska nastavila operaciju deblokade avio-baze Kviris i sirijski vojnici su sada na dva kilometra od tog vojnog aerodroma. Jugozapadno od Alepa, inače najvećeg grada u Siriji, snage predsednika Bašara el Asada napreduju prema planini Azan, približavajući se i s te strane provinciji Idlib. Tu je i važno komunikaciono čvorište El Hader i kada njega zauzmu sirijski vojnici će imati kontrolu nad svim važnijim putevima u širem području Damaska, u čijim predgrađima, kao što je Istočna Guta, i dalje traju borbe sirijske armije s teroristima. U međuvremenu je ruska avijacija onesposobila most preko reke Eufrat preko kojeg je Islamskoj državi na prostorima Sirije stizala pomoć iz Iraka.

„Naš cilj je da očistimo od terorista područje naše zemlje do reke Eufrat, barem u prvoj fazi ove kampanje, posle će sve biti lakše”, rekao mi je u logoru 4. oklopne divizije severno od Latakije general sirijske vojske Ibn Hasan Rašid. Ta divizija drži oko 15 km vrlo ispresecanog i, zapravo, samo fiktivnog fronta, pošto se procenjuje da ima protivnike i u pozadini. Ujedno, ta je divizija i najsnažnija jedinica kopnene vojske Sirije, sastavljena od dve oklopne i dve mehanizovane brigade, raketne brigade s tri bataljona raketa zemlja-zemlja tipa „skad B” i jednog puka komandosa.

Svi vodeći sirijski generali završili su sovjetske ili ruske vojne škole. Među pripadnicima Islamske države ima iračkih oficira bivšeg režima Sadama Huseina, koji su takođe završili ruske vojne škole, tako da je na terenu to često sudar „klasića”, sudar iste taktike.

Čime je Islamska država privukla iračke oficire Sadama Huseina da ratuju na njenoj strani? Prvo, to je novac, koji stiže iz Saudijske Arabije i Katara, drugo gde god osvoje neki grad, ili naselje, pripadnici Islamske države daju pomoć nemoćnima, invalidima, socijalno ugroženim kategorijama. Sve to ima efekta i nije za potcenjivanje, neko je to sve dobro smislio…

U okolini Latakije takođe su bili okršaji, zgrade u predgrađu to pokazuju, pri čemu su Sirijci koristili i tenkove T-55, kao i ruske višecevne raketne bacače TOC-1A „colnlepek” i „buratino”, iz kojih bojevim glavama raketa TOC-1A izleće 24 projektila, koji izazivaju efekat plamene stihije.

rusija- putin- vojska- komanda

Inače, Latakija je divan primorski univerzitetski grad, s velikim sportskim kompleksom, gde je sada smešteno nekoliko hiljada izbeglica koje su pobegle pred najezdom Islamske države, „umerene” opozicije i terorista iz Al Nusre. Mnogobrojni šatori, žene, deca, veš koji se suši na prečkama golova i muškarci koji nose dnevno sledovanje nekakvih lepinja. Nisu svi Sirijci pobegli iz Sirije, ima i interno raseljenih. U gradu primećujem kafiće i restorane, nisu sve devojke zabrađene, ima i golih ramena. A onda ček-point kontrole…

Kombi, koji me ulicama Latakije vozi prema ruskoj vazduhoplovnoj bazi Hmejmim, južno od grada, desetak minuta paralelno prati jedan moped, muškarac nešto ogorčeno dobacuje. Dva ruska vojnika u kombiju, pripadnici SPECNAZA, istovremeno repetiraju svoje „kalašnjikove”. Prozor iza mene je otvoren, ruski vojnik ustaje i energično ga zatvara.

– Sve je ovde ratna zona – bio je njegov komentar na moj upitni pogled.

(Politika)

 

Check Also

OTKRIVENO: OVAKO JE ZAISTA UHAPŠEN VELJA NEVOLJA- U SEPTEMBRU POČINJU MASOVNI PROTESTI..!

Ivan Ivanović, predsednik Konzervativnog pokreta NAŠI, bio je gost Srbin.info i pričao o najaktuelnijim političkim …