Home / TEMA DANA / Lazanski otkrio ko trenutno ima najjaču vojnu industriju u ovom delu jugoistočne Evrope

Lazanski otkrio ko trenutno ima najjaču vojnu industriju u ovom delu jugoistočne Evrope

LAZANSKI

 

Srbija ima najjaču vojnu industriju u ovom delu jugoistočne Evrope, izjavio je danas u Uzićima vojni komentator i narodni poslanik Miroslav Lazanski.

Tehnološki i tehnički zaokružujemo proces proizvodnje od običnog metka do klipnog aviona”, rekao je Lazanski Tanjugu dodajući da Srbija ima najjaču vojnu industriju od svih zemalja bivše Jugoslavije.

Kako kaže, sa fabrikom u Uzićima, kapaciteti u proizvodnji pešadijske municije se bitno pojačavaju.

”Potrebe u svetu su velike. (Prvi) Partizan ne može da stigne da isporuči”, rekao je Lazanski.

Prema njegovim rečima, potreba za ovakvom fabrikom se zapravo pojavila zato što Jugoimport SDPR, kao državna firma, ima velike porudžbine iz inostranstva, a ne može da koristi kapacitete Prvog Partizana, jer su već pet godina unapred rasprodati.

”Sa ovom fabrikom Jugoimport SDPR će moći celi asortiman svoje ponude da pojača, a to je naravno i devizni priliv za državu i ujedno zapošljavanje ljudi na lokalnom nivou”, rekao je Lazanski.

On je istakao i da su naši meci posebno cenjeni u svetu zato što, za razliku od nekih drugih zemalja, pravimo čauru od mesinga, dok drugi to rade, na primer, od čelika.

”Naš metak je jako kvalitetan i vrlo tražen u svetu”, rekao je Lazanski navodeći kao primer da Prvi Partizan pešadijsku municiju prodaje zemljama NATO-a, što je veliki uspeh.

Kako kaže, kupci su nekada nesvrstane zemlje, odnosno zemlje trećeg sveta, a kupuju i mnoge zapadne zemlje

”Pešadijsku municiju koja se proizvede u Užicu, a koja će se sada proizvoditi i u Uzićima kupuju sve zemlje bivše Jugoslavije.

Hrvati pucaju mecima koji se proizvode u Užicu. Od Slovenije, BiH, Makedonije, svi kupuju pešadijsku municiju iz Užica. Čak i Belgija i SAD kupuju pešadijsku municiju koja je proizvedena u Srbiji”, istakao je Lazanski.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas početku probne proizvodnje u Fabrici streljačke municije „Belom Uzići”.

(Tanjug)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …