Home / TEMA DANA / Zašto nove i moćne američke rakete nisu oborile sirijski SU-22

Zašto nove i moćne američke rakete nisu oborile sirijski SU-22

pilot- avion 5

Nedavno američko obaranje sirijskog aviona “su-22” ilustruje istinu o savremenom ratu: oružje ne funkcioniše uvek onako kako se reklamira.

Tokom sukoba između “super horneta” sa američkog avionskog nosača “Džordž Buš” i “su-22”, napredne američke rakete “vazduh-vazduh” bile su ometene u kratkom dometu. Kako je izvestio CNN, “super hornet” je prvo napao prestaru letelicu “su-22” sa infracrveno vođenom raketom “sajdvinder” AIM-9.

Pentagon nije objavio bilo kakve detalje, ali kako se vidi na snimku, pilot “super horneta” je prvo pucao sa daljine od pola milje – što je vrlo kratak domet čak i za AIM-9, piše “Nešnal interest”, i koji je bio ometen, da bi nakon toga ispalio radarski navođenu raketu i oborio sirijski avion.

Pitanje je kako je pilot “su-22” uništio AIM-9 raketu, s obzirom na to da su specijalno dizajnirane da ne bi bile ometene mamcima.

Svi “skajdvinderi” su imali takve karakteristike od početka osamdesetih godina prošlog veka, ali je varijanta 9Ks sposobnija od svojih prethodnika.

Problem je u tome što tehnologija nikada nije savršena, a često neprijatelj ima svoje trikove u rukavu.

Američke rakete “vazduh-vazduh” su uvek pokazivale odlične verovatnoće ubistva tokom testiranja i na programu za ocenjivanje oružja. Međutim, ista oružja često ne uspevaju da zadovolje te performanse tokom stvarne borbe.

Možda najbolji primer toga je rat u Vijetnamu. Tokom svog razvoja, raketa AIM-7 “sparov” postigla je verovatnoću ubistva od 80 do 90 odsto. Ta brojka je pala na između 50 i 60 procenata tokom operativnih testova.

Međutim, kada je oružje primenjeno u borbi, rezultati su bili, blago rečeno, katastrofalni.

Nije jasno da li je AIM-9Ks korišćen u borbi ranije i vrlo je verovatno da je nedavni obračun sa “su-22” njegov debi protiv aviona kojim upravlja čovek. Kako bilo, raketa je uništena tehnologijom koja datira još od Sovjetskog Saveza. Zvuči šokantno, ali drevne sovjetske rakete su se pokazale kao problem koji se već godinama prevazilazi.

Zaista, AIM-9Ks je možda jedno od onih oružja, gde teorija nije isto što i praksa.

(Blic.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …