Home / TEMA DANA / LAZANSKI OTKRIVA: „Evo ko je Nik Dučić, novi komandant Bondstila i šta možemo da očekujemo od njega!“

LAZANSKI OTKRIVA: „Evo ko je Nik Dučić, novi komandant Bondstila i šta možemo da očekujemo od njega!“

Vojno politički komentator „Politike“ Miroslav Lazanski kaže da imenovanje Nik Dučića, Amerikanca srpskog porekla, „neće doneti ništa“ bolju situaciju po Srbe.

– Nik Dučić je američki građanin, američki oficir i zastupa ono što komanda američkih snaga njemu naređuje i to izvršava. To što je on poreklom Srbin nema apsolutno nikakve veze sa njegovim ponašanjem na terenu, niti će on svoje ponašanje prilagoditi tome – kaže Lazanski.

Komentarišući Dučićevu karijeru, Lazanski ocenjuje da je reč o standardnoj karijeri oficira u američkim oružanim snagama.

– Oni koji misle da je to što je on srpskog porekla neka prednost Srba na Kosovu ili prednost nama u Beogradu su naivni. Američki oficiri su, pre svega, američki oficiri i nikakve veze nema kojeg su oni porekla. Uostalom, 1999. godine u Jadranu su bili američki amfibijski brodovi. Komandant marinaca, marinske jedinice koja je bila na desantnom nosaču helikoptera, bio je pukovnik Karamarković – Srbin. Ali to nema blage veze za nekim našim hipotetičkim očekivanjima. Mi se svi radujemo kad je neko našeg porekla…. Zaboravite te iluzije – kaže Lazanski.

On podseća da ima još primera iz Srbije da je neki visoki zapadni vojni zvaničnik bio srpskog porekla.

– Imali ste pomoćnika vojnog izaslanika Amerike u Ambasadi SAD, isto Srbina – i on se ponašao kao i svaki drugi Amerikanac. Moramo biti svesni da su američki oficiri srpskog porekla, pre svega to – Amerikanci! Svog porekla se možda prisete ponekad, u snu. U realnom životu, u aktivnostima koje obavljaju profesionalno, to nema nikakve veze. Ako gledamo istorijat unazad pedesetak godina, videćete Srbe – američke oficire – na raznim funkcijama, koji nisu pokazivali apsolutno nikakvu vrstu naklonosti prema Jugoslaviji ili Srbiji – kaže Lazanski

Check Also

DA LI JE OVO VUČIĆEV PLAN? AKO SRBIJA DA KOSOVO, ONDA ĆE DOBITI…

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun smatra na ideju zapada da se pitanje KiM …