Home / TEMA DANA / LAZANSKI OTKRIVA: „Evo ko je Nik Dučić, novi komandant Bondstila i šta možemo da očekujemo od njega!“

LAZANSKI OTKRIVA: „Evo ko je Nik Dučić, novi komandant Bondstila i šta možemo da očekujemo od njega!“

Vojno politički komentator „Politike“ Miroslav Lazanski kaže da imenovanje Nik Dučića, Amerikanca srpskog porekla, „neće doneti ništa“ bolju situaciju po Srbe.

– Nik Dučić je američki građanin, američki oficir i zastupa ono što komanda američkih snaga njemu naređuje i to izvršava. To što je on poreklom Srbin nema apsolutno nikakve veze sa njegovim ponašanjem na terenu, niti će on svoje ponašanje prilagoditi tome – kaže Lazanski.

Komentarišući Dučićevu karijeru, Lazanski ocenjuje da je reč o standardnoj karijeri oficira u američkim oružanim snagama.

– Oni koji misle da je to što je on srpskog porekla neka prednost Srba na Kosovu ili prednost nama u Beogradu su naivni. Američki oficiri su, pre svega, američki oficiri i nikakve veze nema kojeg su oni porekla. Uostalom, 1999. godine u Jadranu su bili američki amfibijski brodovi. Komandant marinaca, marinske jedinice koja je bila na desantnom nosaču helikoptera, bio je pukovnik Karamarković – Srbin. Ali to nema blage veze za nekim našim hipotetičkim očekivanjima. Mi se svi radujemo kad je neko našeg porekla…. Zaboravite te iluzije – kaže Lazanski.

On podseća da ima još primera iz Srbije da je neki visoki zapadni vojni zvaničnik bio srpskog porekla.

– Imali ste pomoćnika vojnog izaslanika Amerike u Ambasadi SAD, isto Srbina – i on se ponašao kao i svaki drugi Amerikanac. Moramo biti svesni da su američki oficiri srpskog porekla, pre svega to – Amerikanci! Svog porekla se možda prisete ponekad, u snu. U realnom životu, u aktivnostima koje obavljaju profesionalno, to nema nikakve veze. Ako gledamo istorijat unazad pedesetak godina, videćete Srbe – američke oficire – na raznim funkcijama, koji nisu pokazivali apsolutno nikakvu vrstu naklonosti prema Jugoslaviji ili Srbiji – kaže Lazanski

Check Also

UDARNO! KORONA SE „VRATILA“ U KINU: NOVI EPICENTAR ZARAZE, MILIONI LJUDI U KARANTINU! OVO SE DEŠAVA..

Kina se poslednjih dana suočava sa porastom broja zaraženih virusom korona nakon višemesečnog zatišja tokom …