Home / TEMA DANA / Lazanski upozorio: „Cilj plana rušenja Dodika je da bi doveli marionete na vlast!“

Lazanski upozorio: „Cilj plana rušenja Dodika je da bi doveli marionete na vlast!“

Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski ocenio je danas u izjavi Srni da je cilj plana rušenja predsednika Republike Srpske Milorada Dodika dovođenje marionetskih političara na vlast, da bi ispunjavali sve što od njih želi Zapad, koji smatra da je Srpska nezavršen posao u BiH.

LAZANSKI

Lazanski je, komentarišući navode „Sputnjika“ da postoji tajni plan za rušenje predsednika Republike Srpske, rekao da je i sam iz više izvora čuo da taj plan postoji, a da je samom analizom pojedinih medija u Srpskoj jasno da je sve to sihronizovano i nije slučajno.

„Dok je predsednika Dodika, biće i Republike Srpske i ona će imati svoje prerogative, koje sada ima“, istakao je Lazanski.

On je konstatovao da je jasno da je predsednik Dodik pod pritiskom i da postoji plan da on bude srušen.

„Ali predsednik Dodik ima većinsku podršku u narodu, ima rezultate iza sebe i ima dva faktora koji na neki način čuvaju Republiku Srpsku, a to su Rusija i Izrael“, naglasio je Lazanski.

Podsetivši da SAD zagovaraju tezu da je Dejtonski mirovni sporazum samo zaustavio rat u BiH, on je naglasio da će u tom kontekstu predsednik Dodik i Republika Srpska ostati na meti, jer je očito da postoji jasna želja da se redefiniše Dejton.

„Administracija u Vašingtonu smatra da Balkan još nije završen, ni Srbija, ni Republika Srpska. U Stejt depertmentu još ima puno kadrova iz vremena /bivšeg američkog predseednika Bila/ Klintona i /bivšeg američkog državnog sekretara/ Medlin Olbrajt, koji BiH kao državu smatraju svojim najvećim spoljno-političkim uspehom“, ukazao je Lazanski.

U kontekstu toga, on je istakao da želja Zapada, odnosno SAD, ostaje da BiH pretvori u unitarnu državu po sistemu jedan čovek – jedan glas.

„Zapad ide na tu opciju, to je jedno. Drugo, smeta mu bilo kakvo prisustvo Rusije na Balkanu. Žele da ovaj prostor bude potpuno očišćen od Rusije i ekonomski i politički i žele da jednostavno odstrane svakog ko im se u tom poslu nađe na putu“, naveo je Lazanski.

On je zaključio da su Srbi još pre 20 godina od Zapada označeni kao „loši momci“ i da Zapad tu sliku ne želi da menja.

„Ta slika se povremeno malo smiri, a po potrebi se izvlači iz naftalina. U tom smislu njima je Republika Srpska jednostavno nešto što smatraju nezavršenim poslom u BiH“, rekao je Lazanski.

„Sputnjik“ je juče objavio da je imao uvid u tajni plan delovanja opozicije Republike Srpske, dogovoren sa određenim međunarodnim centrima, s ciljem rušenja aktuelne vlasti u Srpskoj, predvođene predsednikom Miloradom Dodikom.

Plan bi sprovele članice opozicionog takozvanog Saveza za promene – SDS, PDP, NDP, koji čine vlast u zajedničkim organima BiH sa još nekim manjim partijama, pojedinim medijima i nevladinim organizacijama, naveo je „Sputnjik“.

(Srna, Iskra)

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …