Home / TEMA DANA / LAZANSKI ŽESTOKO ISKRITIKOVAO IZRAELCE: Evo zbog čega je Izrael učestvovao u proslavi „Oluje“ (VIDEO)

LAZANSKI ŽESTOKO ISKRITIKOVAO IZRAELCE: Evo zbog čega je Izrael učestvovao u proslavi „Oluje“ (VIDEO)

Spoljnopolitički komentator dnevnog lista „Politika“ Miroslav Lazanski, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink, povodom izraelskih aviona F-16 koji su učestvovali u vazdušnom programu proslave zločinačke akcije “Oluja”, da je novac nešto što Izrael gleda na prvom mestu.

– Još pre dva meseca sam rekao, da kada je objavljeno da Hrvatska kupuje od Izraelna borbene avione F16 barak istovremeno kupuje i novu tehnologiju, pri tom izuzetno dobru tehnologiju, ali da kupuje i uticaj i prijateljstvo od države Izrael. Oni su na taj način došli u poziciju da izraelci neće makar tako jasno i glasno stalno spominjati zločine nad jevrejima za vreme Drugog svetskog rata – rekao je Lazanski.

Kako kaže, to je nešto što mnogim Izraelcima neće biti drago da čuju, ali, para je nešto što Izrael gleda na prvom mestu.

– U Drugom svetskom ratu Nemci su pobili oko šest miliona Jevreja. Danas Izraelska mornarica ima pet podmornica nemačke proizodnje. Građene izključivo za njihovu mornaricu. Od čega su im dve čak i donirali. Ako nisu gadljivi na nemačku ratnu tehniku, što bi bili gadljivi da par aviona prolete nad nečijim nebom – rekao je Lazanski.

Prema njegovim rečima, u odnosima između država preovlađuje prvenstveno ekonomski interes.

– Ta tri F16 su upravo iz te baze u kojoj se hrvatski piloti obučavaju za te avione. Moramo biti zahvalni državi Izrael što nije priznala Kosovo. I mislim da oni smatraju da je to dovoljno – rekao je Lazanski.

Kako kaže, svi vojni NATO atašei bili su prisutni na godišnjici Oluje u Kninu.

– Da smo mi kupili Izraelske avione, leteli bi oni kod nas za Vidovdan. Po poimanju proslave Oluje Beograd i Zagreb se neće nikada složiti. Ali to ide dotle da je pre 2012.godine Hrvatska ponudila da dođe da leti njihova grupa koja se zove Krila Oluje – rekao je Lazanski.

SAMO JE NOVAC BITAN

Kako kaže, zanimljivo je da je Hrvatska tražila da Američki avioni lete, ali su ovi odbili.

– Izraelce zanimaju samo pare. I to je činjenica. Jevreji se uvek ponašaju lokalno. Cela ta situacija je vrlo objašnjiva – rekao je Lazanski.

Kako kaže, ne može se generalizovati.

– Jasenovac je najstrašniji logor na području Evrope za vreme Drugog svetskog rata, jer je to jedino mesto gde su spaljivani živi ljudi u Pecilijevim pećima. nemci su spaljivali ljude, ali su ih prethodno ubijali, ali u Jasenovcu su živi spaljivani – rekao je Lazanski.

Lazanski je naglasio da se nikome ne isplati da se svađa sa Izraelom.

– Kao prvo, nisu priznali Kosovo, drugo, imamo interese za ekonomsku saradnju, treće računamo na Izraelski lobi, pa imamo i vojnu saradnju, pretpostavljamo da možemo preko Jevrejskog lobija da utičemo malo i na Trampa – rekao je Lazanski.

Pogledajte video:

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …