Home / TEMA DANA / MAKEDONIJA DOBIJA VLADU: Počinje pakao na Balkanu!?

MAKEDONIJA DOBIJA VLADU: Počinje pakao na Balkanu!?

 rat-vojnici

Osamnestog dana konstitutivnog zasedanja makedonskog parlamenta lideri SDSM Zoran Zaev i albanske partije DUI Ali Ahmeti održali su desetominutni sastanak u skupštinskim prostorijama, nakon čega su poslanici te dve partije napustili sednicu.

Pozivajući se na nezvanična saznanja, skopski mediji prenose da su se Zaev i Ahmeti dogovorili o izboru Talata Džaferija za predsednika parlamenta i na taj način prekinu višemesečnu postizbornu agoniju oko formiranja nove vlade.

Zaev i Ahmeti se, kako se navodi, još nalaze u zgradi parlamenta, gde, kako se pretpostavlja, obavljaju konsultacije sa poslaničkim grupama. Očekuje se da će se Zaev i Ahmeti uskoro obratiti medijima.

Evropska unija, kako su preneli neki mediji, razmatra mogućnost uvođenja sankcija pojedinim makedonskim liderima, pre svih predsedniku Đorđu Ivanovu i lideru VMRO-DPMNE i bivšem premijeru Nikoli Gruevskom, zbog blokade rada parlamenta i izbora nove reforsmke vlade.

Prethodno je mogućnost sankcija pojedincima iz vlasti najavio i Stejt dipartment.

Sankcije bi se, kako je navedeno, ogledale u zabrani putovanja i blokadi računa.

Četiri i po meseca od vanrednih parlamentarnih izbora Makedonija nema vladu, nema predsednika parlamenta, a mandati gradonačelnika i predsednika opština su istekli, jer redovne lokalne izbore nije imao ko da raspiše.

(Agencije)

Check Also

BLIŽI SE RAT NA DALEKOM ISTOKU: KAD POČINJE SUKOB KINE I SAD OKO TAJVANA?!

Neočekivano koliko i obeshrabrujuće, američki i kineski mediji došli su do konsenzusa koji nisu tražili. …