Home / AKTUELNO / Haos u Brazilu: Indijanci sa lukom i strelama protestovali ispred Kongresa. Policija na njih bacila suzavac, oni uzvratili kopljima (VIDEO)

Haos u Brazilu: Indijanci sa lukom i strelama protestovali ispred Kongresa. Policija na njih bacila suzavac, oni uzvratili kopljima (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Indijanci u tradicionalnim nošnjama okupili su se ispred zgrade Kongresa nezadovoljni zbog toga što vlada predsednika Mišela Temera smanjuje područja pod zaštitom države i dozvoljava rančerima i velikim kompanijama da im kradu zemlju.

Hiljade članova brazilskog domorodačkog plemena sukobilo se sa policijom ispred Kongresa, tokom protesta za veća prava.

Neki od domorodaca bili su naoružani lukom i strelama, a neki su nosili posmrtne kovčege, koji predstavljaju autohtone pokojnike u preuzimanju svojih drevnih zemalja širom Brazila, dok su neki pokušali u da upadnu u Kongres, prenosi AFP.

Policija je saopštila da je dejstvovala suzavcem i gumenim mecima zbog toga što su se demonstranti suviše približili fontani.

Međutim, Indijanci tvrde da to nije istina, već da je policija samo tražila izgovor da ih ukloni.

Protesti se događaju tokom takozvane “Domorodačke nedelje” u kojima niz aktivnosti u prestonici naglašava mnoge probleme sa kojima se domoroci suočavaju u koegzistenciji sa rastućom poljoprivrednom industrijom, pokušavajući da održe prava na svoje posede.

Brazil, najveća nacija Latinske Amerike dom je za mnoga domorodačka plemena, koja uglavnom žive u amazonskoj regiji. Kako ekonomska kriza Brazilu sve više uzima maha, sve su češći međusobni sukobi između domorodaca i rančera, kojima vlada dozvoljava da zauzimaju domorodačku zemlju.

Pogledajte video:


(Telegraf.rs)

Check Also

EVROPA U PLAMENU: PROTESTI PROTIV „KORONE“ I OBRAČUNI SA POLICIJOM U FRANCUSKOJ, BELGIJI, SLOVENIJI, ENGLESKOJ, NEMAČKOJ (VIDEO)

Veliki broj ljudi okupio se u subotu u centru Londona protestujući protiv mera zaključavanja u …